L’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives i l’Alcalde de Castell de Mur, Il.lm. Sr. Josep M. Mullol, van presidir el diumenge 5 de maig els actes de la celebració de l’Aplec de Sta. Maria de Mur (Guàrdia de Noguera)
Els actes es van iniciar amb la rebuda de les autoritats a l’Aplec. Entre els assistents hi havia el Vicari General d’Urgell, Mn. Josep M Mauri, l’Arxiprest Mn. Joan A. Mateo, la Delegada del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós; el Director del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Pepe Serra així com molts Alcaldes de Pallars Jussà i Conca Dellà.
Els actes es van iniciar amb la rebuda dels estandards dels pobles de l’actual terme i antic Pabordat que van fer homenatge a l’estendard de Mur. La comitiva es va desplaçar encapcalada per l’Arquebisbe i l’Alcalde fins l’esplanada de davant de l’església on es van fer els parlaments. L’alcalde va destacar que en aquest 2019 es complien els cent anys de l’arrencament de les pintures romàniques de l’absis de la canònica de Santa Maria de Mur i s’inaugurava amb l’aplec un “Any Mur”, dedicat a aquesta efemèride. A continuació, el Director del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Pepe Serra, va destacar que el MNAC volia posar en relleu els frescos i escultures romàniques del Pirineu que es conserven a Barcelona amb una nova museïtzació que destaqui l’origen pirinenc de les peces que es tenen dipositades al MNAC. Finalment va intervenir també el Director de l’Agència Catalana de Turisme que va destacar que es volia fer conèixer Mur i el romànic català especialment davant la presència a l’aplec d’uns touroperadors nord-americans de Boston i altres indrets dels Estats Units on actualment es conserven les pintures originals de Mur, al Museu de Fine Arts.
Després dels Parlaments tingué lloc la celebració de l’Eucarisita de l’Aplec que fou presidida per Mons. Vives i concelebrada per Mn. Josep M. Mauri, Vicari General, Mn. Joan-Antoni Mateo, Rector de Mur i per Mn. David Codina.
A la seva homilia l’Arquebisbe mostrà la seva satisfacció per poder presidir enguany l’Aplec i va voler saludar especialment la presència de les Autoritats i el que representaven tot just abans que s’iniciés la campanya electoral per les elecciona municipals i europees, destacant el servei democràtic que exerceixen. Mons. Vives va subratllar com l’any 1919 el Bisbat d’Urgell era pobre i despoblat i com la pèrdua de les pintures murals va ser una llàstima immensa per a tots, Bisbat i població de Mur, però com precisament no ens calia centrar.nos en el passat sinó mirar el futur amb esperança perquè aquell fet va ser el detonant perquè cresqués el valor i la consciència de la riquesa del patrimoni que es conservava al Pirineu. I la necessitat de conservar-lo i protegir-lo amb un Museu Nacional i amb els Museus Diocesans. Va agrair tots els qui al llarg dels segles han treballat perquè el conjunt monumental de Mur llueixi amb la seva esplendor i va animar els cristians a viure la joia de la Pasqua perquè enmig de les vicissituds el Senyor Ressuscitat fa camí amb nosaltres i sempre ens acompanya.
La Col·legiata de Santa Maria de Mur, al costat del Castell de Mur, es va comencar a construir a mitjans del segle XI i va ser consagrada el 1069 pel Bisbe Guillem d’Urgell. Se’n conserva l’església, el claustre i les dependències canonicals, amb una còpia de les pintures romàniques de l’absis.
Després de la missa, a la zona dels absis, l’Arquebisbe d’Urgell va beneir el terme impartint la benediccio i invitant els fidels a girar-se cap als quatre punts cardinals, demanant aigus i bones collites, protecció de les maltempsades, salut, vida i amor per a les famílies, per a tots els pobles de la comarca del Pallars i de Catalunya i la pau per al món. Va tenir lloc després un àpat fratern d’Aplec.