Missa exequial de Mn. Xavier Esplandiu a Encamp

El dia 5 de març a l’església parroquial de Sta. Eulàlia de Mèrida d’Encamp va tenir lloc la missa exequial per Mn. Xavier Esplandiu, mort el dia 2 a Tremp, ja les darreres setmanes residia a la Residència Fiella de Tremp. Tenia 80 anys, i 44 de ministeri presbiteral exercit al Pirineu, Aran, Pallars i Principat d’Andorra.

Va presidir les exèquies l’Arquebisbe d’Urgell i van concelebrar el Rector Mn. Antoni Elvira, l’Arxiprest i els Vicaris generals, i un gran nombre de sacerdots. Hi foren presents els Cònsols d’Encamp, l’Alcalde de Bossòst i altres Autoritats, un germà seu Josep i molts nebots i familiars, amb una gran quantitat de fidels.

L’Arquebisbe Joan Enric a l’homilia remarcà com tenim Pastor, el Bon Pastor que vetlla per nosaltres, donant-nos pastors segons els seus cor. Com Déu Pare misericordiós ens vol fer participar del banquet del seu Regne, un banquet on hi haurà les menges més delicioses, i per al qual no cal pagar res, cal deixar-se estimar, i estimar amb obres i de veritat, fent-se senzill i petit. Remarcant que Mn. Xavier fins físicament s’havia fet més petit, tot i ser gran, cità un poema de Miguel de Unamuno, “Agranda la puerta, Padre, porque no puedo pasar. La hiciste para los niños, yo he crecido, a mi pesar. Si no me agrandas la puerta, achícame, por piedad; vuélveme a la edad aquella en que vivir es soñar”. I anuncià la gran misericòrdia de Jesús quan esclata de jois perquè el Regne és comprès pels senzills i petits, i invita a anar a Ell, tots els cansats i afeixugats, fent-se deixebles seu. Confiança i abandó, renúncia i fe, per trobar “el repòs que tant desitgem”.

A l’inici de la celebració Mn. Ramon Sàrries, Arxiprest de les Valls d’Andorra, va llegir la Nota biogràfica de Mn. Xavier Esplandiu:

Mn. Xavier Esplandiu i Juclà va néixer a Son del Pi (Pallars Sobirà) el dia 8 de novembre de 1938, i cursà els estudis de Filosofia i de Teologia al Seminari d’Urgell. Fou ordenat de prevere a Sort el 28 de juny de 1964.

Estrenà el seu ministeri presbiteral a l’Arxiprestat de la Vall d’Aran on serví primer com a Vicari de Vielha i un any més tard, el 1965, com Encarregat de les Parròquies de Vilamòs i Arres a Bossòst. El 1972 el Sr. Bisbe li confià ser Ecònom de Taüll, Boi i Erill La Vall, afegint-li l’any següent les Parròquies de Durro, Barruera i Cardet.

L’any 1977 fou nomenat Ecònom de Bossòst, Arres, Aubèrt i Vilamòs a les quals s’hi afegirien posteriorment les d’Es Bòrdes, Arró i Benòs-Begòs. L’any 1980 passà a ser Rector d’Es Bòrdes, Arró i Benòs-Begòs, parròquies que servirà durant 11 anys fins que el 1991 va ser traslladat al Pallars Jussà. El 1991 inicià el seu ministeri pastoral a la Parròquia de Salàs del Pallars a la qual s’hi afegirien posteriorment les Parròquies de Pessonada, Rivert, Sant Martí de Canals i Santa Engràcia que serviria durant 7 anys fins el 1998.

L’any 1998 fou enviat al Principat d’Andorra com a Rector de la Parròquia de Sta. Eulàlia d’Encamp que servirà durant 14 anys fins que el 2012, ja jubilat, passarà a residir a la Parròquia de St. Esteve d’Andorra la Vella, essent adscrit a la Parròquia i residint a Sta. Maria del Fener.

Pocs dies abans de morir, a causa de la seva recuperació, passà a residir a la Residència Jaume Fiella de Tremp on va morir el dia 2 de març de 2019, havent rebut els sants sagraments i la benedicció apostòlica, als 80 anys d’edat i 54 de ministeri presbiteral.

Que Déu li doni el premi dels seus treballs pastoral i l’ompli de la seva Pau eterna.

Compartir