Comunicat final de la Trobada de Bisbes Catòlics a Terra Santa

La Coordinadora de les Conferències Episcopals per a l’Església a Terra Santa, Holy Land Coordination” (HLC), se solidaritza amb tots els cristians d’Israel i Palestina. La nostra contínua defensa d’una pau justa se sosté amb un pelegrinatge anual per reunir-nos amb els nostres germans i germanes, escoltar-los i ser testimonis dels desafiaments a què s’enfronten. Aquest any ens hem centrat en els cristians que viuen a l’Estat d’Israel.

Solidaritat amb els cristians d’Israel

Al llarg de la nostra visita (12 al 16 de gener de 2019) hem experimentat com hi ha ciutadans israelians de diferents orígens que coexisteixen i treballen junts pel bé comú de la seva societat a Israel. Reconeixem que Israel es va fundar en els principis declarats d’igualtat entre tots els seus ciutadans. I això necessita urgentment convertir-se en una realitat viscuda.
Els cristians d’Israel volen viure com a ciutadans de ple dret, amb els seus drets reconeguts en una societat plural i democràtica. Hem constatat la contribució vital que duen a terme, especialment a través de les escoles, els hospitals, la participació en la vida pública i l’interès per construir ponts entre les diferents religions.
No obstant això, és evident que, al mateix temps, s’enfronten a profundes dificultats en tots els aspectes de la seva vida. Hem escoltat que, juntament amb altres ciutadans Àrabs Palestins i migrants que viuen a Israel, molts cristians es troben sistemàticament discriminats i marginats.
Aquells amb els que ens hem reunit van expressar una especial preocupació per la Llei de l’Estat-Nació (Nation State Law) que es va aprovar després de la nostra última visita a Terra Santa. Els líders cristians locals han advertit que això crea un “base constitucional i legal per a la discriminació” contra les minories, minant els ideals d’igualtat, justícia i democràcia [1]. Donem suport als cristians d’Israel i a tots els que desafien la discriminació, en suport de la seva crida a protegir el pluralisme del país.

En apropar-nos a la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians, reafirmem la nostra solidaritat amb totes les Esglésies presents a Terra Santa, i preguem perquè els cristians puguin treballar més estretament units en la recerca de la justícia i de la pau.

Dignitat humana sota ocupació

La nostra Delegació també va viatjar a Palestina, on, malgrat la fe i la resiliència dels qui hem conegut, la misèria de l’ocupació s’ha vist agreujada per les severes retallades del finançament humanitari per part del govern dels Estats Units.
L’atenció de la salut, l’educació i altres serveis bàsics per als refugiats es veuen cada vegada més amenaçats, cosa que exacerba les contínues violacions de la seva dignitat humana fonamental. Això no pot ser ignorat ni tolerat.
Fem una crida als nostres propis governs perquè contribueixin a corregir els problemes de finançament a què s’enfronta actualment l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) i incrementin els seus esforços en pro d’una solució diplomàtica, amb dos Estats democràtics sobirans, Israel i Palestina, que visquin en pau.

Esperança per al futur

Som un poble que creu en la veritat de la Resurrecció i per això tenim esperança per al futur. En retornar als nostres països d’origen ens fem ressò de les paraules del Papa Francesc:

“Sapigueu sempre en el vostre cor que Déu està al vostre costat,. Mai no us abandona! No perdem mai l’esperança! No permetem mai que mori en els nostres cors!”[2].
Admirem els nostres germans i germanes de Terra Santa perquè no perden l’esperança i ens comprometem, a través de la pregària, el pelegrinatge i la solidaritat real, a ajudar a mantenir viva aquesta esperança.

[1] Declaració dels Bisbes Ordinaris Catòlics de Terra Santa sobre la Llei de l’Estat Nacional, 31 d’octubre de 2018.

[2] Papa Francesc, Santa Missa a la Basílica del Santuari de Nostra Senyora d’Aparecida, 24 de juliol de 2013.

Bisbes signants:

Bisbe Declan Lang – Anglaterra i Gal·les (Responsable de Holy Land Coordination, HLC).
Bisbe Stephen Ackermann – Alemanya
Arquebisbe Stephen Brislin – Sud-àfrica
Arquebisbe Timothy Broglio – Estats Units d’Amèrica
Bisbe Peter Bürcher – Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia.
Bisbe Rodolfo Cetoloni – Itàlia
Bisbe Christopher Chessun – Església d’Anglaterra
Bisbe Michel Dubost – França
Bisbe Lionel Gendron – Canadà
Bisbe Felix Gmur – Suïssa
Bisbe William Kenney – Anglaterra i Gal·les
Bisbe Alan McGuckian – Irlanda
Bisbe William Nolan – Escòcia
Bisbe José Ornelas Carvalho – Portugal
Bisbe Noel Treanor – Irlanda

Compartir