El dimecres dia 17 de gener va continuar la visita de la Coordinadora de les Conferències episcopals per a l’Església a Terra Santa on hi participa Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra. L’objectiu és conèixer el treball educatiu que es realitza amb els joves tant a Palestina com a Israel, en favor del diàleg i la reconciliació.
Al matí els Bisbes es van desplaçar fins la població d’Emmaús-Qubeibeh on la tradició recorda l’aparició de Jesús Ressuscitat als deixebles d’Emmaús. Qubeibeh i els pobles del voltant de l’enclavament “Biddu” estan completament envoltats pel mur de separació d’Israel que ha afegit una càrrega gran de sofriment quotidià als palestins que viuen en aquella zona. Només hi ha una carretera que condueix a la població, travessant un túnel d’ 1km de llargada, sota una zona d’assentament. Viatjar a aquest poble dóna una forta impressió de com se senten assetjades les persones que viuen en aquesta zona i els Bisbes ho van poder comprovar de primera mà. Moltes vegades, entre els anys 2000 i 2008, ningú no podia sortir de la zona per arribar a Jerusalem o fins i tot Ramallah, les ciutats més properes a la zona. Es va suspendre tota la vida civil. La mobilitat, l’accés als serveis civils i fins i tot a la vida social es van veure afectats com a conseqüència del presumpte setge en tota la zona.
El Santuari d’Emmaús-Qubeibeh està confiat als P. Franciscans de la Custòdia de Terra Santa. Qubeibeh és un dels tres pobles que competeixen per ser l “Emaús” bíblic de l’episodi narrat a Lluc 24.
El poble de Qubeibeh té prop de 3.800 habitants. Les Religioses Germanes del Diví Salvador van viure a Qubeibeh durant dècades i van compartir el sofriment de les persones que allà hi vivien com a conseqüència de totes aquestes vicissituds. Les Germanes van veure la situació difícil que tenien especialment les dones i van posar en marxa una residència d’ancians per a dones grans i van donar feina a un gran nombre de dones perquè poguessin continuar amb les seves famílies.
L’any 2006, les Religioses Germanes del Diví Salvador van tenir la idea de fundar una institució educativa superior a la zona i gràcies a la col·laboració amb la Universitat de Betlem van crear el “Programa d’infermeria Qubeibeh” que va servir per donar oportunitats a la gent jove en zones rurals amb alts nivells d’atur i molts problemes socials. El programa ha permès que unes 100 persones hagin obtingut el graduat d’infermeria i que un 90% dels joves que l’han realitzat puguin trobar feina. A més a més, el Programa d’infermeria Qubeibeh funciona com a referència d’informació sanitària a la zona de Qubeibeh i ha permès que se’n beneficiïn els diferents segments de la comunitat local: les dones, els nens, els marginats i les minories.
Els Bisbes van poder celebrar l’Eucaristia a l’església de St. Cleofàs a Qubeibeh i pregar per les intencions de la gent que hi habita. L’església de Sant Cleofàs (també anomenada d’Emmaús) és una església catòlica situada a Qubeibeh a la Cisjordània ocupada, Palestina. Quan els creuats van construir l’església l’any 1280, van considerar que era el lloc del relat bíblic d’Emmaús. El poble també compta amb les ruïnes d’una fortalesa romana. Els creuats van construir sobre la suposada casa de Cleofàs una gran basílica de tres naus. Al segle XX l’església va quedar en ruïnes. La nau central estava gairebé destruïda i quedava un mur de tres metres d’alçada en lloc dels absis. L’any 1861 la marquesa Pauline de Nicolay va comprar les runes i les va donar als Franciscans de la Custòdia de Terra Santa. L’any 1902 el sultà Abdul Hamid II va donar permís als Franciscans per reconstruir l’església.
La jornada va cloure per als Bisbes amb el retorn a la ciutat de Jerusalem on els Bisbes van visitar el “Col·legi de noies Schmidt’s” que és un Col·legi internacional Alemany de noies situat a Jerusalem. L’escola Schmidt està ubicada al cor de Jerusalem, just al costat de la Porta de Damasc. És una de les principals institucions educatives a Jerusalem. El Col·legi ofereix educació a noies al més alt nivell: intercultural, interreligiós, multilingüe, integral i independent de la situació social i religiosa de les estudiants. Aquesta oferta educativa és rebuda avui en dia per 500 noies de fe cristiana, musulmana o jueva. Al centre de l’educació hi ha el desenvolupament de la personalitat dels estudiants. L’Escola Schmidt és coneguda per educar les dones joves a convertir-se en personalitats actives, segures de si mateixes, crítiques i creatives que tenen el coratge de defensar les seves creences. Això es complementa amb un desafiador programa acadèmic en ciències naturals, idiomes, art i música. Això prepara les estudiants més tard per assumir llocs de gestió en diferents àrees. Això també inclou l’intens compromís amb les tres religions mundials, que caracteritzen la vida quotidiana al voltant de l’Escola Schmidt amb tanta intensitat.