L’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va visitar el dijous 2 de novembre les instal.lacions de la Universitat d’Andorra, el Museu del Tabac i una de les empreses del sector tabaquer del Principat, amb seu a la població, Tabandor. Mons. Vives anava acompanyat del Rector de la Parròquia, Mn. Pepe Chisvert i pel Secretari General, Mn. David Codina.
A la Universitat d’Andorra va ser rebut pel M.I. Rector, Sr. Miquel Nicolau, que acompanyat pel Consell Universitari, format per la gerent, la responsable de Formació continuada, el responsable de comunicació i dos alumnes, li va poder explicar la situació actual de la universitat. A l’actualitat hi ha tres grans ofertes: formació reglada amb estudis presencials i virtuals; formació continuada, on hi ha propostes fetes per la pròpia universitat en diversos sectors; i la recerca, en l’educació, l’economia financera i la salut.
En la Formació universitària reglada s’hi ofereixen 13 especialitats, adaptades a les noves regulacions europees, cosa que permet l’homologació dels estudis fets a Andorra en tot l’àmbit europeu, menys els estudis d’Infermeria i Dret, que estan regulats per uns reglaments que requereixen un conveni complementari. Aquest, va explicar Miquel Nicolau, és el nucli de l’oferta com a servei públic de la Universitat, de la qual ja han sortit 8 doctores i 1 doctor. Actualment la Universitat d’Andorra es finança amb un 23% de recursos propis i la resta es finança amb el suport de l’Estat.
El Rector va informar del creixement de demanda que hi ha hagut en els darrer any respecte els anys anteriors, en totes les titulacions, detectant-se l’arribada d’estudiants d’altres països per fer carrera a Andorra. Actualment hi ha 40 professors en el claustre a temps complet, més uns 200 professors col·laboradors en recerca o en classes temporals. A més, hi ha establerta una xarxa de col·laboració amb d’altres universitats en tres àmbits: un de local a través de la Xarxa Vives, un d’europeu a través de la xarxa UEA i un d’internacional a través de la xarxa IEU, que està sota el paraigües de la UNESCO.
Mons. Vives va agrair les explicacions del Consell Universitari i els va animar en la tasca que desenvolupen en els diferents àmbits, posant èmfasi en la valoració del nou estil formatiu de la institució que per l’any vinent cerca fer una formació combinada entre el català i l’anglès, va agrair el dinamisme de l’oferta, que cerca formar les persones més enllà de la professió que trien per facilitar en un futur el canvi d’àmbit, tal i com s’orienta el mercat laboral del futur.
Després va poder saludar el claustre de professors, que van compartir amb ell un esmorzar informal, i els va encoratjar tot recordant-los que la universitat és la que obre més el país a tot el món a través de l’educació, i desitjant que la institució segueixi essent “porosa” amb la societat per sentir-se a prop per aportar-hi idees i propostes de futur.
Mons. Vives també va visitar el Museu del Tabac, una creació de la família Ribas. El van rebre i acompanyar en la seva visita el Sr. Òscar Ribas, ex-cap de govern d’Andorra que va tenir un paper clau en el procés constituent del Principat, polític, empresari i advocat; la seva esposa Roser i la seva filla Deborah, que van acompanyar l’Arquebisbe pel recorregut per les sales del museu, concebut de manera molt pedagògica per explicar les arrels d’un dels principals sectors empresarials del Principat. El Museu s’ha concebut dins de l’edifici de la que va ser la primera fàbrica productora de tabac d’Andorra, que va funcionar del 1909 fins el 1957, creada pels avantpassats de la família Ribas-Reig i concretament per Julià Reig i Roqueta, avi d’Òscar Ribas. La fàbrica es va traslladar més tard en un altre indret i va modernitzar els sistemes de producció d’un sector que va significar per als andorrans de principis del segle XX una via per la millora econòmica, així com també per les poblacions pirinenques veïnes. Durant la visita al Museu, la família Ribas va explicar a Mons. Vives diverses anècdotes lligades amb l’experiència vital de l’empresari i polític vinculades amb el sector. També van poder conèixer la dimensió de sala d’exposicions temporals del Museu.
L’Arquebisbe i Copríncep va visitar al final del matí les modernes instal·lacions de la fàbrica de tabac Tabandor, on va poder saludar un dels propietaris, Sr. Cristhian Pérez, i el director general de l’empresa, que li van explicar els trets més importants d’aquesta empresa, que manufactura cigarretes de diferents marques. Forma part d’una de les quatre grans multinacionals del tabac al món associada a una multinacional japonesa, i dóna feina a 53 treballadors al Principat. En els darrers anys, Tabandor ha desenvolupat un Programa de Responsabilitat Social Corporativa, a través del qual inverteixen en la societat en projectes culturals, com l’òpera a Sant Julià, amb suport a IEA; o en projectes educatius com el que es desenvolupa amb l’Escola Especialitzada Meritxell, o socials, amb suport a Càritas parroquial. Mons. Vives va poder visitar les instal·lacions, va saludar tots els treballadors dels diversos àmbits i conèixer els sistemes de control de qualitat i de treball que es porten a terme.
La Visita Pastoral es clogué amb aquests actes, per més que resta oberta per a noves Visites i actes de presència de l’arquebisbe al llarg dels propers mesos.