Les colònies fan l’estiu diferent

Aquesta setmana que comencem s’acaba l’estiu. I entre finals de juny i finals d’agost, més de 1.600 nens i nenes de les comarques del Bisbat d’Urgell hauran passat uns dies de colònies, casals i campaments amb els seus Centres d’Esplai, acompanyats per uns 250 monitors. I a tot Catalunya hauran estat 20.040 els infants beneficiats, dels 182 centres d’esplai del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) que hi ha a les deu Diòcesis amb seu a Catalunya. Estan presents a 87 municipis del país, formant part de la nostra realitat quotidiana i influint en la infantesa de moltes persones, en el moment en què es forgen els valors més sòlids, que en el cas del MCECC són els de l’humanisme integral cristià.

Aquests centres d’esplai són possible gràcies a la implicació generosa i entusiasta de 3.500 monitors que fan de l’educació una de les seves opcions vitals de joventut. Són joves que en el MCECC opten per l’esplai i això es tradueix en servei a l’educació dels infants, adolescents i joves, per causa de l’Evangeli, pel país,  pel voluntariat,  per la formació dels monitors i per l’atenció als més febles. Es fa realitat el bell eslògan: “A colònies, l’estiu és diferent!”

És bo no perdre de vista les raons que mouen el treball educatiu dels nostres monitors voluntaris i dels nostres esplais i tandes de colònies:

  1. Adquirir valors i competències com l’entusiasme, l’alegria, la creativitat, el treball en equip, la participació, la sostenibilitat, l’esperit crític, l’autoaprenentatge, la descoberta, etc.
  2. Beneficiar-se d’una proposta educativa enriquidora.
  3. Conèixer les tradicions, la cultura popular, l’arrelament a l’entorn i al país.
  4. Descobrir la natura, gaudir de nous paisatges i adquirir el respecte pel medi ambient.
  5. Formar part d’entitats i projectes que esdevenen espais inclusius de llibertat i d’igualtat d’oportunitats, i en els quals es té cura dels més vulnerables.
  6. Gaudir de l’experiència de conèixer noves persones i de fer nous i bons amics i amigues.
  7. Participar en un àmbit lúdic i diferent de trobada entre petits, joves i adults on cadascú és estimat pel que és.
  8. Trobar un ambient on es viu amb naturalitat la dimensió transcendent i sagrada de la vida i són propiciades experiències que desvetllin l’espiritualitat en general i la cristiana en concret.
  9. Fer experiència d’un marc de relació i un entorn saludable basat en el respecte, la tolerància, la responsabilitat, el compromís, l’acolliment i el valor únic de cada persona.
  10. Viure experiències noves, divertides i enriquidores que beneficien l’autonomia personal i l’esperit de servei.

Tots els infants, independentment de la seva situació social i econòmica, poden participar a les colònies. Hi ha campanyes de beques, gràcies a la gestió dels centres d’esplai, parròquies i entitats com la Fundació Pere Tarrés, i molts hi ajuden amb les seves aportacions desinteressades. Ens ha de fer feliços que, només aquest estiu, més de 4.000 nens i nenes en risc d’exclusió social han pogut gaudir d’unes vacances a la natura plenes de sentit i acompanyats d’uns monitors responsables.

Compartir