Divendres Sant tarda: acció litúrgica de la Passió del Senyor i Processó

A la Catedral de Sta. Maria de La Seu d’Urgell la Celebració de la Passió del Senyor va ser presidida per l’Arquebisbe d’Urgell, acompanyat del Degà del Capítol, els Canonges, i els sacerdots de la ciutat, els seminaristes, i molts fidels que omplien la Catedral.

A la seva breu homilia, Mons. Vives va exhortar a la contemplació i a l’agraïment davant la Creu de Jesús. Animà els fidels a viure el sentit de la mort del Senyor, tal com Ell la va transformar, expressió del seu amor total i incondicional, i la seva redempció de la humanitat perduda en el pecat i la mort. Demanà concretar el pecat que esclafà el Fill de Déu com un anyell mansoi: “la guerra, la droga, els milions de persones esclavitzades, les dones maltractades, l’abús dels infants, les injustícies dels poderosos sobre els pobles,la manipulació en els mitjans de comunicació i la corrupció, en el fon el mal que sembla que triomfi… “. Tot aquest pecat és carregat per Jesús com a Anyell de Déu. Mons. Vives pregà perquè Jesús exhalés el seu Esperit sobre tots els fidels (tal com relata la passió segons Sant Joan que Crist va fer a la creu). Finalment, va animar tots a buscar en aquest dia Sant, a viure l’agraïment pel lliurament generós de Jesús a la creu.
El text de la Passió segons Sant Joan bellament musicada per a ser cantada per Mn. Agustí Brescó fou un moment particularment important i central de la celebració litúrgica a la Catedral, que l’Arquebisbe remarcà en la seva exhortació, recordant com n’era d’impressionant aquesta lectura a l’Església Mare de Jerusalem. També es va tenir un record pels cristians perseguits, i pels Sants Llocs de Terra Santa, pels quals es fa la col·lecta en aquest dia.

Al vespre l’Arquebisbe va participar a la processó pels carrers de La Seu, darrere el pas principal del Crist de la Sang. La processó de La Seu d’Urgell és una de les més antigues i rellevants de Catalunya i la més important del Pirineu. Té els seus orígens al 1603. Actualment processionen 10 passos, alguns de molt llarga tradició i d’altres incorporats a finals del segle XIX. Fa uns anys se li va donar un nou impuls i hi participen molts col·lectius ciutadans en el manteniment dels passos i del cos dels Armats.

PODEU VEURE AQUI VIDEO
{youtube}ApSuL3Zl7FQ{/youtube}

Processó La Seu d’Urgell


Processó Guissona

Processó Ponts

Compartir