L’Arquebisbe d’Urgell i President de la Comissió de Seminaris i Universitats de la Conferència Episcopal Espanyola, Mons. Joan-Enric Vives, i el Rector del Seminari i Delegat de pastoral vocacional d’Urgell, Mn. Ignasi Navarri, van participar en el simposi Acompanyar els joves a respondre lliurement a la crida de Crist, que va tenir lloc a la seu del Seminari Conciliar de Barcelona dels dies 28 al 31 de març de 2017. El simposi està organitzat pel Consell de Conferències Episcopals d’Europa (CCEE), amb la cooperació de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i de l’Arquebisbat de Barcelona.
En els diferents dies van participar-hi diverses personalitats com S.Em. Vicent Card. Nichols, Arquebisbe Metropolità de Westminster i Vicepresident de la CCEE; S.Em. Antonio Card. Cañizares, Arquebisbe Metropolità de València i Vicepresident de la CEE; S.E.R. Mons. Marek Jedraszewki, Arquebisbe metropolità de Cracòvia;S.Em Cardenal Lorenzo Baldisseri, secretari del Síndo de Bisbes; S.Em. Card. Ricardo Blázquez, President de la CEE; S.E.R. Mons. Jean-Claude Hollerich, Arquebisbe de Luxemburg; S.E.R. Mons. Oscar Cantoni, President de la Comissió del CCEE per les Vocacions; S.E.R. Mons. Duro Hranic, Arquebisbe metropolità de Dakovo-Osijec; S.E.R. Mons. Rino Fisichella, President del Pontifici Consell per la Promoció de la Nova Evangelització i S.Em. Angelo Card. Bagnasco, Arquebisbe metropolità de Gènova i President de la CCEE. La presentació del Simposi va anar a càrrec del Vicesecretari General de la CCEE, D. Michel Remery.
En el primer dia del Simposi, després de la seva presentació, es va aprofundir sobre la persona que és acompanyada, centrant-se en l’acompanyament a Europa en el dia d’avui a partir de l’anàlisi de les qüestions plantejades en el document preparatori del Simposi es va voler aprofundir sobre els temes més rellevants en aquest moment i com acompanyar els joves avui a través de diverses experiències concretes.
En el segon dia del Simposi el tema central fou l’acompanyament en si mateix, a partir del testimoni de 4 joves participants que van insistir en la necessitat d’estar atents a les realitats dels joves, escoltant-los amb atenció i acompanyant-los en el discerniment. També tingué lloc una taula rodona amb els responsables dels cinc sectors implicats en aquest Simposi -catequesi, ensenyament, universitat, joves i vocacions- sobre l’acompanyament a la persona, un acompanyament que ha de continuar durant tota la vida ja que “la missió que l’Església comparteix amb Crist és ajudar les persones a ser salvades”. També es posà la mirada en la figura de l’acompanyant, que fou aprofundida intentant veure quines són les característiques necessàries per a un bon acompanyament tot respectant la llibertat individual de tota persona humana. Els ponents van destacar que “els joves no busquen l’acompanyament però quan aquest arriba, l’acullen i se’n sorprenen. Si realment troben testimonis que els vulguin acompanyar es pot mantenir un diàleg amb ells”. La jornada clogué amb una vigília de pregària a l’església de Santa Anna organitzada pels joves de l’Arquebisbat de Barcelona, i que presidi l’arquebisbe Joan E. Vives.
El compartir experiències entre els participants fou el tema central del tercer dia del Simposi que va comptar amb la intervenció del President del Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització, S.E.R. Mons. Rino Fisichella que va insistir en la necessitat d’evangelitzar els joves a traves d’una “fira de les bones pràctiques” insistint en la necessitat dels bons exemples que són els testimonis que inspiren als altres i que poden ser reproduïts en diversos contextos. Els participants van voler mirar al futur i, en petits grups, van compartir el que han aprofundit aquests dies insistint en la necessitat que els cinc sectors implicats -catequesi, ensenyament, universitat, joves i vocacions- treballin en comú per tal d’acompanyar el joves i van aprofundir en el document preparatori plantejat pel Sínode de Bisbes de 2018 sobre “els joves, la fe i el discerniment vocacional”.
A la tarda d’aquest dia es va aprofundir en la temàtica de la bellesa i l’acompanyament subratllant l’element estètic com un mode a través del qual la persona pot ser acompanyada. Per això els participants es van desplaçar fins a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona on va tenir una ponència sobre La Sagrada Família: bellesa, art, arquitectura i litúrgia amb la intervenció dels professors Ardmand Puig i Tàrrec, Rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià; Etsuro Sotoo, investigador de l’obra de l’arquitecte Gaudí i Michel Remery, investigador de l’àrea de Litúrgia i Arquitectura de l’Escola de Teologia Catòlica de la Universitat de Tilburg. Al temple expiatori de la Sagrada Família va tenir lloc l’Eucaristia per la família que fou presidida pel President del CCEE, S.Em. Angelo Card. Bagnasco, Arquebisbe metropolità de Gènova.
El darrer dia del Simposi es van presentar les conclusions a partir d’una síntesis de les respostes donades al llarg del Simposi a les preguntes formulades en el document de treball, amb una síntesi dels Cardenals Baldisseri i Bagnasco.