Canòlich Music, el Festival de música cristiana que s’ha dut a terme a Sant Julià de Lòria el 25 i 26 de novembre, ha posat en relleu la tasca dels mestres i professors de religió, dels acompanyants en la fe i dels monitors en els grups d’esplai i escoltes amb els adolescents.
L’envelat més gran es va tornar a omplir, al Prat Gran, i hi van ser presents el Cònsol de Sant Julià de Lòria, la Subsíndica del Consell General, el Ministre de Salut, i diversos regidors del Comú a la missa, acte central de la trobada de centenars de joves del Principat d’Andorra, i de les terres del Pirineu i de la diòcesi d’Urgell i també joves i educadors procedents de Barcelona, València, Madrid, que es va celebrar a les 19:00 del dissabte dia 26. Així mateix hi era Raúl Tinajero, responsable de Pastoral Juvenil de la Conferència Episcopal Espanyola. També una gran quantitat de fidels i de veïns de Sant Julià i d’Andorra van participar de l’esdeveniment, compartint amb els joves una manera diferent de viure la fe, molt musical i plena de missatges en format audiovisual. Més de 1.200 persones de totes les edats i orígens.
Mons. Joan-Enric Vives va dirigir unes paraules al final de la celebració, abans de la benedicció final: “Vosaltres sou molt joves, no caigueu en la temptació de pensar que no podeu fer res per canviar el món… Heu de pensar que sí que podeu. Heu vingut a dir-vos que podeu i heu de prendre compromisos en la fe i des de la fe. Recordeu les paraules del Papa Francesc a Cracòvia, sigueu joves amb compromís, no joves de sofà, còmodes o que miren la vida sense implicar-s’hi”.
“També us vull dir que siguem agraïts, teniu molt a agraïr, heu de sentir el que heu rebut, perquè d’aqui vénen les ganes d’ajudar els altres, si no sou conscients de la nostra petitesa i sou conscients del que us han ajudat, no podreu sortir en missió a ajudar d’altres persones!” Mons. Vives va fer referència a la visita que acabava de fer al Taller Claror, la Fundació que celebra els seus 40 anys fent escola taller de persones amb disminució, una estona abans, esperonant-los a donar les gràcies pels dons rebuts, i fent veure que havia nascut d’un compromís de joves d’acció catòlica de la Parròquia de La Seu. Va acabar parlant de la proposta del Sant Pare: “que continuï la Misericòrdia, més enllà del tancament de l’Any de la Misericòrdia. Avui hem encès la primera de les espelmes de l’Advent, i encenem la llum… Us ho dic: continueu, sigueu gent de Misericòrdia, sigueu gent d’Amor, sigueu testimonis compromesos per a tots els que ens necessiten”.
Les paraules de Mons. Vives van posar en relleu el missatge que al llarg de dos dies, les Delegacions de Joventut i Ensenyament, organitzadores del Festival Canòlich Music, van suggerir als joves: tenir compromís amb els seus actes i en les seves relacions amb les altres persones – a casa, al cole, amb els amics-, en l’inici de l’Advent, un temps especialment important.
Des de la nit de divendres, amb els concerts del grup ONE i del DJ cristià Andy Hunter, creador de la banda sonora de la pel·licula Matrix, la idea va ser aquesta. Els missatges que sorgien a la pantalla gegant de l’envelat eren d’esperó i de proposta vital, de compromís envers els altres i envers la vida.
“I tu, què fas?” va ser la pregunta amb què va acabar també la pregària del matí de dissabte a la parròquia de Sant Julià, plena a vessar dels joves, una dinàmica on es va reflexionar sobre el compromís, la justícia i la implicació dels joves a la societat, tot al voltant del pessebre i les seves figures.
La jornada va continuar amb el clàssic i esperat concurs de talents, ‘Dóna’t a conèixer’, un espai per a promoure nous talents i grups musicals de to cristià, i segurament l’espai més familiar del Festival. Van participar quinze conjunts de diverses escoles, entre elles, les escoles Mare Janer i Sant Ermengol del Principat i grups juvenils d’esplai i escoltes. El grup guanyador va ser del Col.legi Jesús i Maria de Barcelona.
A la tarda, es va realitzar un flashmob a la plaça Germandat amb la cançó ‘Hoy ya soy feliz’, coreografiada i coordinada pel sacerdot i cantant madrileny Toño Casado, que després va participar en l’animació de la celebració eucarística. Els tallers d’expressió corporal, hip hop, percussió corporal, composició de cançons, animació i gresca, van ser algunes de les formacions ofertes.
L’esdeveniment va ser molt ben valorat per Raúl Tinajero, responsable de Pastoral Juvenil de la Conferència Episcopal Espanyola, que va remarcar la tasca que hi ha al darrere de l’organització, de l’esforç de les delegacions implicades i des de la parròquia de Sant Julià, “que és necessari i fonamental, que ara puguem proposar alternatives als adolescents, perquè el que veig és que avui en dia si hi ha un grup al qual cal arribar un esforç major dins de la pastoral juvenil, són precisament els adolescents”. “L’enfocament cap als adolescents, a més, ha de provocar un diàleg que és molt positiu, i ja que la música els provoca aquest diàleg, el treball que han de fer cada col.legi, cada mestre de religió, cada parròquia, cada grup, és aprofundir en els seus grups… perquè si no, al final estaríem davant d’un gran esdeveniment, una gran proposta al que tenen a l’abast els joves i adolescents en d’altres indrets però es quedaría només en això… és molt important aquesta segona part”.
El punt i final del Festival el van posar els concerts del grup marista Kairoi, incondicionals del festival des de la primera edició, i que van presentar el seu darrer treball. I el grup Sal 150, evangèlics de Tarragona que repeteixen, i que van fer saltar i ballar els nois i noies fins el darrer moment, posant també el contrapunt amb alguna cançó intimista que va fer connectar amb la interioritat dels presents.
{youtube}PLvSz55iY4Mp2FRfKZtl34YTDwRwxNyN7N{/youtube}