Acompanyat per l’Arxiprest de les Valls d’Andorra, Mn. Ramón Sàrries, la Visita pastoral de l’Arquebisbe i Copríncep Joan-Enric Vives va continuar el dia 11 de novembre, amb la visita a l’Escola especialitzada Ntra. Sra. de de Meritxell (EENSM) i l’Escola Primària i Secundària Andorrana.
Va ser rebut a la seva arribada per la Presidenta de la Junta Rectora de l’EENSM, Sra. Pilar Díez, el Ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, M.I. Sr. Xavier Espot; la Secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Sra. Ester Fenoll; la representant del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, Sra. Marie Pagès; i la Directora General de l’EENSM, Sra. Celine Mandicó, i altres membres del Patronat de l’Escola.
Mons. Vives va poder visitar les instal·lacions de la residència i dels serveis de què disposa l’EENSM, i va saludar personalment els joves i adults que hi reben atenció o fins alguns hi viuen interns.
L’EENSM es troba en procés d’implementació del model d’Atenció Integral i Centrat en la Persona (AICP) per millorar la qualitat en l’atenció que s’ofereix, i destaca la qualitat del personal que atén les persones internes, que tenen necessitats grans, i la integració d’algunes atencions com la revisió dermatològica i la de salut dental, que son realitzades de manera voluntària per metges del país. A l’actualitat, hi reben atenció 445 persones i hi treballen 192 professionals en diversos àmbits. Els serveis incorporen una sèrie de prestacions assistencials, terapèutiques, educatives i laborals que s’adapten a cada persona amb l’objectiu de preservar i millorar les seves capacitats i autonomia.
L’Arquebisbe va visitar el Servei d’estimulació precoç, anomenat Impuls, que atén 21 infants i també el Servei d’educació especial EDES, que atén infants i adolescents que requereixen un suport intens i generalitzat on hi ha 8 infants i joves.
Visità el Servei de residència l’Albó, amb 37 residents, als quals s’ofereix un lloc de vida substitutori de la llar de manera permanent, i visità el Centre de dia, amb 22 joves, on es realitza l’acolliment diürn de les persones adultes amb discapacitat i un grau de dependència significatiu, donant suport als residents i als usuaris externs. La residència està vivint un procés de renovació profund que requerirà la inversió de 2 milions d’euros, que subvenciona el Govern d’Andorra i que es complementarà amb donatius privats.
L’EENSM disposa d’un servei de suports especialitzats als centres educatius, anomenat Progrés, que proporciona als centres escolars dels diferents sistemes educatius els recursos humans i tècnics necessaris per facilitar l’escolarització inclusiva i contribuir al ple desenvolupament dels alumnes amb discapacitat i s’hi atén a 174 persones; i un Servei d’inserció i ocupació laboral de l’EENSM, anomenat SIOL, que proporciona l’accés al treball de les persones amb discapacitats, des de l’entorn més protegit possible en un taller ocupacional fins a l’entorn laboral més obert i normalitzador (l’empresa ordinària).
Mons. Vives va agrair als treballadors i al personal directiu i al Patronat la seva dedicació i esforç vers les persones fràgils i va fer una reflexió a l’entorn de l’aplicació del Conveni de les Nacions Unides que regula les llibertats i els drets de les persones amb discapacitat física o cognitiva, apuntat que cal trobar el just equilibri entre les demandes dels usuaris i l’emparament de la llei, donant temps a la persona a adaptar-s’hi.
Després va visitar les Escoles Andorranes de Primera i Segona ensenyança situades també a Santa Coloma. Va ser rebut per la Directora general del Departament d’Escola Andorrana, Sra. Ester Vilarrubla, pel Director del centre, Sr. Bruno Bartolomé i pel Cap d’Estudis, Sr. Albert Maluquer. Va fer una trobada amb ells i alguns membres del claustre de professors, que el van informar que en el centre hi ha 380 alumnes de primària, que comparteixen edifici amb els alumnes de Segona Ensenyança. Els atenen 60 professors de plantilla i 20 professors eventuals i col.laboradors en diverses disciplines. Va poder saludar els infants de diferents nivells i va compartir una estona amb els més menuts.
Després va visitar les instal·lacions del centre de Segona Ensenyança, on va ser rebut per la Directora Olga Moreno, i les caps d’estudi; Berta Pujol i Sandra de la Rosa. Aquest centre té desplaçat el primer curs al centre del Roc, per manca d’espai: a l’actualitat hi ha 409 alumnes en total, dels quals 304 a Santa Coloma. Mons. Vives els va animar i encoratjar en la seva tasca, recordant que s’està fabricant una societat on les persones s’estan desprenent dels vincles, desvinculada, i que pot esdevenir molt injusta, i que l’escola és un gran espai on recuperar aquests vincles amb la família, els amics, les relacions, el país. També va poder saludar els escolars i va ser rebut per un grup amb un treball d’anglès explicatiu de la seva tasca i model d’estudi a l’escola.