Divendres dia 14 i dissabte dia 15 d’octubre va tenir lloc a la seu de la Fundació Pablo VI el Simposi Homenatge a Pau VIè dins dels actes commemoratius del 50è aniversari de la creació de la Conferència Episcopal Espanyola.
Divendres dia 14 va oferir la conferència inaugural del Simposi, el Cardenal Secretari d’Estat de la Santa Seu, Cardenal Pietro Parolin, sota el títol “Pau VIè i la pau” a la seu de la Conferència Episcopal Espanyola. Hi van assistir els Cardenals, Arquebisbes i Bisbes d’Espanya, entre ells l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives.
El Cardenal Parolín va definir a Pau VIè com el primer Papa modern i, sobretot, el Papa del “diàleg, del Concili Vaticà II, de l’ecumenisme, pelegrí, de la civilització de l’amor, defensor de la vida, del temps futur, expert en humanitat, de la pau, de l’alegria, mestre i testimoni, enamorat de Crist i de l’Església”. El Cardenal Parolín va recordar l’històric discurs de Pau VIè davant l’ONU el 4 d’octubre de 1965 quan va llençar el crit “mai la guerra”.
A Nacions Unides “Pau VIè va voler presentar a l’Església com una comunitat de pobles creients que no té altres interessos que els de la pau i el creixement de la humanitat”, subratllant, com després va fer a la Lumen gentium, la importància de “la unitat del gènere humà” com factor indispensable per a la convivència pacífica.
El Cardenal Secretari d’Estat va recordar com el Papa Francesc es nodreix del Magisteri del seu Predecessor i com l’exhortació apostòlica Evangelii gaudim del Papa Francesc té un gran paral·lelisme amb Evangelii nuntiandi de Pau VIè.
Parolin va afirmar que “la sintonia més profunda entre Evangelii gaudium i Evangelii nuntiandi emergeix sobretot en la unió, sostinguda per totes dues, entre evangelització i pau”. Parolín va afirmar que “de la mateixa manera que el Papa Montini, el Papa Francesc està convençut que l’Evangeli parla a tots els homes, i que, l’anunci de la pau no és el d’una pau negociada, sinó la convicció que la unitat de l’Esperit harmonitza totes les diversitats. L’Esperit supera qualsevol conflicte en una nova i prometedora síntesis”.
Dissabte dia 15 intervindran en el Simposi altres ponents com el Director de l’Osservatore Romano, Dr. Giovanni Maria Vian; el Cardenal President de la CEE, Ricardo Blázquez Pérez; el Cardenal Fernando Sebastián Aguilar; la Dra. Lucetta Scaraffia; el Dr. Juan María Laboa i el Dr. Vicente Cárcel. Clourà el simposi la intervenció de Mons. Ginés Garcia Beltrán, President de la Fundació Pablo VI.