Confirmacions a Santa Maria de Guissona

Diumenge dia 22 de maig l’Arquebisbe Joan-Enric va administrar el sagrament de la Confirmació a 17 joves i 1 professora de la Parròquia de Sta. Maria de Guissona. Estigué acompanyat pel Rector i Arxiprest, Mn. Ramon Balagué, pel Vicari parroquial Mn. Francisco González i pel diaca adscrit a la Parròquia Mn. Gabriel Casanovas, així com Mn. David Codina.

A la seva homilia, animà els joves a endinsar-se dins el misteri insondable de la Trinitat Santa de Déu, ja que se celebrava la solemnitat litúrgica de la Santíssima Trinitat. Mons. Vives explicà als confirmands com des de l’inici de la història els éssers humans han considerat sempre les persones com quelcom “sagrat”, amb ànima, i per això les primeres troballes d’éssers humans reflecteixen l’admiració davant el misteri de l’existència, el culte al sagrat i el respecte envers els difunts. L’home sempre ha buscat respostes i explicacions a les grans preguntes i interrogants: “qui som? d’on venim? cap on anem?” i sempre s’ha qüestionat per la pregunta fonamental sobre “Déu”. L’Arquebisbe subratllà com la ciència estudia i s’aproxima als esdeveniments de la història a partir de models de coneixement, cada vegada més perfectes però mai perfectes del tot, i que sempre poden ésser superats i re-explicats d’una altra manera. No passen de teories i hipòtesis. Animà els joves a ésser joves cristians que utilitzin la raó i la ciència però no d’una forma absoluta sinó sempre amb l’ajuda de la fe i del sentiment que és una altra via de coneixement. En concret l’Arquebisbe els parlà de la teoria de l’evolució i del “Big bang” com a origen del món. Aquest model cosmològic de l’univers per als cristians sempre parteix de la voluntat del Déu Creador que va voler la vida de l’ésser humà i la Creació i que, avui en dia, és el model que la ciència utilitza, però que, en un futur, pot ser revisar o ampliat, o fins canviar. Sempre restarà la nostra fe en el primer principi de tot, Déu que amb el seu Amor se’ns revela provident i Pare, per Jesús. I és que Déu va voler venir a ajudar la humanitat i es féu trobadís en Jesús: Ell és el rostre de la misericòrdia del Pare. I Ell dóna el seu Esperit perquè el coneguem i l’estimem.

L’Arquebisbe animà els joves a qüestionar-se la vida i a no ser “autòmats o robots” sinó a tenir criteri propi amb l’ús de la raó i la fe, tal i com sant Joan Pau II afirmà: fe i raó son dues ales que ens han d’ajudar a avançar en el coneixement de la Veritat que és Déu. Precisament la festa litúrgica de la Santíssima Trinitat ens parla del Déu que es revela com a U, però que és Pare, Fill i Esperit Sant. Animà els joves a practicar aquest diàleg fecund entre ciència i fe, entre raó i fe, i animà les escoles a entrar en aquest repte tan necessari a tots els adolescents i joves en el seu camí formatiu.

Al final de l’Eucaristia els joves confirmats reberen un Nou Testament de mans del Sr. Arquebisbe que pogué saludar els familiars i padrins dels confirmats i els animà a ajudar en l’educació cristiana dels joves que en aquell dia havien rebut la plenitud de l’Esperit Sant.

Compartir