El caputxí Joan Botam rep el Premi Intitut Català Internacional per la Pau (ICIP) Constructors de Pau 2015

Persona de diàleg, constructor de pau, defensor de la llibertat, dels drets fonamentals, home pacifista, cercador de la justícia social, amant de la natura, home de fe i compromès amb el seu país. Són moltes les definicions que acompanyen la figura de Joan Botam, el pare Botam, caputxí, i que s’han pogut escoltar en l’acte de lliurament del premi ICIP 2015 celebrat el dia 12 d’abril al Parlament de Catalunya.

“Ho confesso; en Joan i la seva obra sempre han estat per a mi referència obligada”, ha afirmat  Rafael Grasa, president de l’Institut Català Internacional per la Pau, “em va seduir la seva capacitat de mostrar les múltiples dimensions interconnectades de la pau, els noms o adjectius de la pau, i com aquests es vinculen a la vida quotidiana”. Grasa ha destacat “l’enorme capacitat de generar diàleg” de Botam, un debat mitjançant el logos, “el raonament a través de la llengua, a través de la raó dialògica”.

I és aquest diàleg “genuí” el que l’ha fet mereixedor del premi ICIP, un diàleg que és el camí per aconseguir el més difícil en un món globalitzat com l’actual, “el respecte a les identitats personals i alhora l’aposta per les pertinences múltiples”. Grasa ha expressat que “les religions poden ser, han estat i seran instruments de pau”, i ha afegit que el premi a Joan Botam “mostra la importància del reconeixement mutu i relacional de persones, confessions i valors per fer les paus”.

Una visió calidoscòpica de la pau

Arcadi Oliveres, economista i activista, ha estat l’encarregat de glossar el guardonat. Ha repassat alguns esdeveniments cabdals en la biografia del pare Botam que han estat reflex de les seves conviccions i la defensa dels seus ideals. El gaudi de la llibertat i el respecte pels frets fonamentals “han constituït per a ell un requisit irrenunciable”, tal com exemplifiquen els fets del març de 1966, coneguts com la Caputxinada, en què Botam va defensar “el dret polític de reunió i el dret monàstic de l’acolliment”.

També hi destaca la seva aposta pel diàleg interreligiós, amb la creació del Centre Ecumènic de Catalunya o amb l’organització el 2004 del quart Parlament de les Religions del Món. La seva tasca pacifista és una altra de les seves característiques com a constructor de pau. La participació de Botam dins el moviment internacional catòlic per la pau ‘Pax Christi’ com a consiliari, o la fundació de l’Institut Víctor Seix de Polemologia són alguns exemples.

La pau entesa com a justícia social també ha acompanyat la vida del pare Botam. Exemple són la creació de l’acció solidària contra l’atur, a la comunitat de Pompeia, o l’associació d’ajuda als toxicòmans. Un altre dels aspectes poc coneguts del caputxí és el respecte que sent per la natura. Ha celebrat reiterades misses a la muntanya amb memòria dels excursionistes morts durant l’any. “Crec que en poques ocasions podem obtenir una visió tan calidoscòpica de la pau  i sobretot encarnada en una mateixa persona”, ha conclòs Oliveres.

“Fem-nos-receptius a la pau”

Seguidament, s’ha procedit a l’entrega del guardó, una escultura anomenada ‘La porta del sol’ i realitzada pel premi Nobel de la Pau, arquitecte i escultor, Adolfo Pérez Esquivel. El caputxí Joan Botam ha adreçat unes breus paraules als assistents. “M’agradaria oferir aquest guardó en primer lloc a la meva família, a la meva fraternitat de caputxins de Catalunya i Balears, al meu país, Catalunya, visca Catalunya!”.

Joaquim Vilà Pérez, membre de la comunitat cristiana dels caputxins de Sarrià i amic personal del pare Botam, ha llegit les paraules d’agraïment del guardonat que, per motius de salut, ha hagut de romandre assegut durant tot l’acte. “Quan em van anunciar el premi un flaix de llum irrompé en el meu interior a propòsit del que anomenem trajectòria vital”, ha assegurat Botam, “oferiré només una mostra, estones amb la música de les benaurances bíbliques, les lletanies litúrgiques, els sirventesos dels trobadors o les piulades del món digital, sempre en clau de fe”. La pau l’ha seduït, ha afirmat. La pau del veïnat, del barri, o de l’escola han estat repassades durant la lectura.

“La pau és sempre, sempre més, és la gran utopia que ens interpel·la d’arrel i sedueix; fem-nos receptius, deixem que ens vingui a trobar, esdevindrem, sense que ningú hagi de renunciar al seu tarannà, més poble, més demòcrates i més constructors”.

Llull com a referent de diàleg

El conseller d’afers exteriors, relacions institucionals i transparència, Raül Romeva, ha recordat la relació que l’uneix amb en Joan Botam: “Jo era un jove llicenciat que volia ser investigador de la pau. La primera feina que vaig fer va ser contactar el 1994 amb el pare Botam per parlar d’ecumenisme”.

Alhora, el pare de Raül Romeva, tot i que no va participar de la Caputxinada, sí va envoltar el convent en mostra de suport. “Junt amb altra gent, tirava entrepans als estudiants de dins”. Per a Romeva aquells fets “ens fan hereus i deutors de tota aquella tasca, feina i desobediència”. Una desobediència avui molt qüestionada, però que “de vegades és necessària per construir la pau”.

L’exemple de Botam, ha afirmat Romeva, “ens condueix al diàleg a partir de la voluntat d’entesa emmarcada en el concepte de la dignitat”. Quan es parla de pau, emmarcada en la dignitat, “podem parlar de futur i de valors”.

Romeva ha recordat la commemoració enguany del 7è centenari d’un referent en diàleg i un referent per a Botam, Ramon Llull. “Botam és la contemporització d’aquella manera d’actuar dialogant, un home espiritual, amb creences, però un home amb la convicció de que escoltar, i deixar-se contaminar a partir de les creences d’altres cultures formava part de la seva funció i feina, de la seva aportació”.  I si Llull és reconegut com un activista ‘avant la lettre’, “Botam ho ha estat en el moment present”.

Les religions, font de pau

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha tancat l’acte de lliurament recordant que “pau, diàleg i llibertat, són conceptes arrelats a la societat catalana”. La presidenta ha remarcat que tot i que durant segles les creences s’han utilitzat com a eina d’enfrontament humà, “les religions duen la pau al cor del seu missatge”.

Forcadell ha posat de manifest que el pare Botam “mereix no només el reconeixement d’un premi sinó l’agraïment de tot el poble català, aquest poble que tant estima la pau”. La presidenta ha agraït al caputxí “la seva insistència en el diàleg interreligiós, la defensa de la coneixença mútua i l’ajuda per recordar que no hem de confondre una religió amb els qui se n’apropien del nom”.

A l’acte de lliurament han assistit el bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, el director d’Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, membres de la comunitat dels caputxins de Catalunya, el degà de la Facultat Antoni Gaudí,Armand Puig, així com representants de la vida religiosa catòlica catalana i d’altres confessions.

Compartir