Divendres Sant tarda: acció litúrgica de la Passió del Senyor i Processó

A la Catedral de Sta. Maria de La Seu d’Urgell la Celebració de la Passió del Senyor va ser presidida per l’Arquebisbe d’Urgel, acompanyat del Degà del Capítol i els Canonges, amb sacerdots de la ciutat i els seminaristes, i amb molts fidels que omplien la Catedral.

A la breu homilia glossant la passió segons Sant Joan que es proclamà i la celebració litúrgica de la Passió Mort del Senyor, va exhortar els fidels a viure el sentit de la crucifixió del Senyor, que fou transformada per Jesús en l’expressió del seu amor i la seva acció fonamental de redempció de la humanitat. “Mireu Aquell que van traspassar” centrà les seves paraules, remarcant la Divina Miericòrdia que brolla del Cor obert de Crist, clavat a la Creu. Va tenir un record pels perseguits i els morts de manera violenta, especialment per les víctimes del terrorisme, i animà a ser generosos en l’acollida als emigrants i als refugiats. En l’Any de la Misericòrdia animà els fidels en posar els nostres ulls en el Sagrat Cor de Jesús i en el seu Amor entregat per nosaltres i en la seva Divina Misericòrdia.

La Passió segons Sant Joan bellament musicada per Mn. Agustí Brescó i cantada en la seva totalitat  fou un moment particularment important de la celebració litúrgica a la Catedral, que l’Arquebisbe remarcà en la seva exhortació, recordant com n’era d’impressionant aquesta lectura a l’Església Mare de Jerusalem, segons el relat autèntic de la pelegrina Egèria (segle IV). També es va tenir un record pels cristians perseguits, i pels Sants Llocs de Terra Santa, pels quals es fa la col·lecta en aquest dia.

Al vespre l’Arquebisbe va participar a la processó pels carrers de La Seu, darrere el pas principal del Crist de la Sang. La processó de La Seu d’Urgell és una de les més antigues i rellevants de Catalunya i la més important del Pirineu. Té els seus orígens en el segle XVII. Les primeres datacions de la processó són de 1603. Actualment processionen 10 passos, alguns de molt llarga tradició i d’altres incorporats a finals del segle XIX. Fa uns anys se li va donar un nou impuls i hi participen molts col·lectius ciutadans en el manteniment dels passos i del cos dels armats.


La processó a d’altres indrets de la diòcesi:

Compartir