Dilluns 18 de maig de 2015, al vespre, va tenir lloc a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona, l’acte de commemoració del genocidi Armeni (1915-2015), organitzat per l’Arquebisbat de Barcelona, la Facultat de Teologia de Catalunya, l’Església Apostòlica Armènia a Espanya i l’Ambaixada d’Armènia a Espanya.
L’acte va ser presidit pel Cardenal Arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, S.E.R Bagrat Galstanyam, Cap del Departament de Pastoral Social de l’Església Apostòlica Armènia i el Dr. Armand Puig, degà-president de la Facultat de Teologia de Catalunya, amb l’assistència de l’Excm. Sr. Avet Adonts, Ambaixador d’Armènia a Espanya, el Rvdm. P. Sasoon Zumrookhdian, Vicari Patriarcal per a Espanya i Portugal, S.E.R. Vahan Hovhannesian, Primat de la Diòcesi de França i Delegat patriarcal per a Europa Occidental de l’Església Apostòlica Armènia, i un nombrós públic, entre el qual s’hi comptava una presència significativa d’armenis.
Després de les salutacions dels membres de la taula, el Dr. Bernard Coulie, Rector emèrit de la Universitat Catòlica de Louvain-la-Neuve, ha pronunciat una conferència sobre “El genocidi dels armenis”, en què ha detallat el drama viscut per aquest poble, la primera nació cristiana en l’antiguitat, ara fa cent anys, durant la Primera Guerra Mundial i sota el domini de l’Imperi Otomà.
L’interludi musical de l’acte ha anat a càrrec de la soprano Hasmik Isahakyan, la mezzo Shushanik Hovhannisyan i la pianista Narine Kulikyan.
Tot seguit, el Dr. Sebastià Janeras, Director del Secretariat de l’Orient Cristià de la Facultat de Teologia de Catalunya, ha narrat “Les relacions històriques entre Catalunya i Armènia” des de l’Edat Mitjana i S.E.R. Bagrat Galstanyam ha explicat com l’Església armènia ha reconegut el sacrifici de les víctimes del genocidi i les ha considerades com a santes, ja que també van donar la vida per la fe cristiana.
En la clausura, el Cardenal Martínez Sistach ha dit que “amb aquest acte volem manifestar l’afecte d’aquesta Església metropolitana de Barcelona i d’aquesta Facultat de Teologia de Catalunya, al vostre estimat poble armeni que va ser la primera nació cristiana, convertida l’any 301. Un poble amb una història bimil·lenària, que custodia un admirable patrimoni d’espiritualitat i de cultura i amb un gran esperit emprenedor”. “Per als cristians, el perdó forma part de la Bona Nova de l’Evangeli. Per això, com deia el Papa Francesc en el discurs al Sínode patriarcal de l’Església Armènia-Catòlica, invoquem la Divina Misericòrdia perquè ens ajudi a tots, en l’amor a la veritat i a la justícia, a guarir tota ferida i fer aviat gestos concrets de reconciliació i de pau entre les nacions que encara no han arribat a un acord raonable sobre la interpretació d’aquests tristos esdeveniments”. El Cardenal ha conclòs dient: “Amb afecte ofereixo una abraçada de fraternitat al poble armeni i als cristians armenis. Gràcies”.