Mons. Joan-Enric Vives va participar ahir dimarts dia 13, amb la resta de membres de la Coordinadora de bisbes d’arreu del món en suport a Terra Santa, en la visita a famílies cristianes de Beit Jal.la i posterior pregària a la Vall de Cremisan, on també han compartit la vivència de les germanes del convent de la congregació “Filles de Maria Auxiliadora”.
La situació és molt dificil a la Vall de Cremisan, després que el Comitè Especial de crida israeliana per a la confiscació de terres en estat d’emergència va emetre el 24 d’abril passat el seu veredicte sobre els recursos presentats per aquest convent de les “Filles de Maria Auxiliadora” i moltes famílies de pagesos i agricultors palestons contra la secció del mur de separació que les autoritats israelianes volien construir. El pronunciamient estableix un canvi en el traçat del mur, per a que el convent es pugui mantenir accesible desde la ciutat de Beit Jal.la i els Territoris palestins. Els bisbes han pogut escoltar els impactants testimonis de les famílies i dels joves per superar aquesta situació de limitació i confinament. Precisament, després de la trobada de l’any passat, los Bisbes de la Coordinadora per la Terra Santa van fer una crida per a què es garantís la justícia a la Vall de Cremisán, prop de Betlem, i per a que Isarel abandonés els seus plans de fer un mur en la terra de 58 families cristianes.
Tota la tasca de pelegrinatge i treball s’ha desenvolupat el dimarts 13 a Hebrón, cap on es va dirigir el grup després de la celebració de l’Eucaristía a l’Església de Santa Catalina. També es va mantenir una trobada amb el contingent extranger “Presència Internacional” i han dut a terme una visita amb membres del Centre d’Informació Israelià per els Drets Humans dels Territoris Ocupats (B’Tselem) i les seves activitats.
Al final del dia, els bisbes es van reunir amb l’Assemblea d’Ordinaris Catòlicos de Terra Santa i van compartir un sopar de germanor amb ells.
Avui és previst que els bisbes coneguin les activitats de dues organitzacions de la regió de Betlem dedicades a l’atenció de nens abandonats i amb nens amb discapacitats físiques i mentals, a l’atenció de vídues cristianes i ancians i a centres per a la rehabilitació social. A la tarda, mantindran una trobada amb els estudiants del seminari, a Beit Jal.la.
Enguany, l’atenció de la trobada està molt posada en la situació dels cristians més vulnerables i és per això que han volgut conéixer com viuen i els problemes reals que viuen a Gaza, on la situació es de gran cruesa, a Beit Jal.la i a Betlem, amb els infants i famílies en situació d’abandonament. La raó de ser d’aquesta trobada s’expressa en la voluntat de pregària, de pelegrinatge i de pressió. Sense ser una visita política, si que cerca que els bisbes puguin parlar directament de la situació que viuen les comunitats cristianes en la zona amb els mitjans de comunicació, institucions i mandataris polítics, perquè la població pugui tenir un tracte digne i just.