El diumenge dia 29 de juny, festa litúrgica dels Apòstols St. Pere i St. Pau, l’Arquebisbe d’Urgell va presidir els actes d’inauguració de les obres realitzades a l’església de St. Salvador de Vilanova de Meià, monument històric-artístic de caràcter nacional.
A la seva arribada a la població el Copríncep episcopal fou rebut per l’Il·lm. Sr. Alcalde de Vilanova de Meià, Sr. Xavier Terré, pel Rector de la Parròquia Mn. Antoni Pich.i per la Delegada diocesana de Patrimoni cultural del Bisbat d’Urgell, Sra. Clara Arbués.
Davant de la portalada de ponent de l’església que ha estat objecte d’una acurada i exhaustiva intervenció van tenir lloc els parlaments de les M.I. Autoritats encapçalats per l’Il·lm. Sr. Alcalde de Vilanova de Meià, el Delegat del Departament de Cultura a Lleida, Sr. Josep Borrell i el Subdirector general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Sr. Manuel Rueda que han posat de manifest la importància de les intervencions realitzades amb una inversió de 400.000 euros. Les obres s’inclouen dins del programa “Romànic Obert” que la Generalitat de Catalunya, l’Obra Social “La Caixa” i el Bisbat d’Urgell han realitzat en els darrers anys.
Posteriorment, l’Arquitecte Sr. Ramon M. Puig i els tècnics a través del Sr. Ramon Solé, encarregats de la restauració, explicaren les actuacions concretes que s’han realitzat ja sigui a les portalades gòtica i romànica del temple, repàs de la coberta de la nau, teulat, restauració de l’espadanya, etc…L’arquitecte subratllà la importància de les diferents intervencions realitzades i el restaurador oferí als fidels que contemplaven les obres objecte de les seves explicacions els principals detalls de la seva tasca de restauració.
A continuació tingué lloc la celebració de l’Eucaristia amb l’assistència de les M.I. Autoritats i del poble fidel de Vilanova de Meià. A la seva homilia Mons. Joan-Enric Vives felicità el poble per la restauració tan bonica del temple parroquial i convidà els fidels a tenir una memòria agraïda per tots els qui al llarg dels segles i dels temps varen contribuir a l’edificació del temple parroquial, exemple de monument de fe. L’Arquebisbe recordà com la parròquia ens acompanya al llarg de la nostra vida de cristians des del baptisme fins en els darrers moments de la mort i com allà rebem les gràcies sacramentals. El temple parroquial és “la casa de Déu i la porta del cel” que ens convida a tenir els nostres ulls posats en el cel i és un lloc privilegiat de pregària i de proximitat amb el Senyor Jesús. En la solemnitat dels Apòstols St. Pere i St. Pau, l’Arquebisbe convidà els fidels a pregar ben especialment pel successor de l’Apòstol St. Pere, el Papa Francesc, i per tots els bisbes, preveres i diaques d’arreu del món, que són pilars i fonaments de la fe del Poble de Déu. I exhortà els fidels a ser valents en professar la fe catòlica, com ho fan els nostres germans cristians a tants llocs d’arreu del món que sofreixen persecució religiosa com l’Irak, Síria, Nigèria, etc.
Al final de la celebració eucarística tingué lloc un piscolabis de germanor ofert per l’Ajuntament del poble on els fidels van poder intercanviar impressions i l’alegria per veure embellit el seu temple parroquial.