L’Arquebisbe Mons. Joan-Enric Vives assisteix en nom d’Andorra a la beatificació de Joan Pau II a la Plaça de Sant Pere

08701_01052011Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, va assistir diumenge 1 de maig representant el Principat d’Andorra, a la cerimònia de beatificació del Papa Joan Pau II, acompanyat de l’Ambaixador davant de la Santa Seu, Excm. Sr. Miquel Àngel Canturri.
Mons. Joan-Enric Vives va remarcar, glossant el contingut de les paraules del Sant Pare durant la cerimònia, que Joan Pau II és un model de fe que ens continua beneint des del cel. El Sant Pare Joan Pau II va ser un home molt proper al Principat d’Andorra – va continuar dient Mons. Vives- ja que va ser el darrer Papa que va presidir amb la seva imatge les sessions del Parlament fins al 1993.
“És un dia de molta alegria per a tota l’Església universal i d’una manera especial per a Andorra: no hem d’oblidar que el Papa Joan Pau II, va ser l’últim que ha estat present a través de la seva fotografia en el nostre parlament durant molts anys. Jo li he pogut comentar això al Papa Benet XVI durant la meva salutació, que hi havia un motiu de més gran joia per al Principat d’Andorra, perquè teníem la sort de tenir Joan Pau II com algú molt de casa, algú molt estimat… Així mateix, em va nomenar a mi bisbe, primer auxiliar de Barcelona i després coadjutor i bisbe residencial d’Urgell. No només és un gran Papa i molt sant, sinó que la seva projecció arriba a tot el món. Aquest és un element a destacar també per a Andorra, i per a les seves institucions, per a tot el país, per a tots els ciutadans que ens ens en sentim deutors. Igualment també tot el Bisbat d’Urgell.”

Joan Pau II ha estat proclamat beat davant d’un milió i mig de fidels a la Plaça de Sant Pere del Vaticà. El papa Benet XVI va recordar com Joan Pau II, amb el seu testimoniatge de fe i de coratge, ha ajudat el món a no tenir por de sentir-se cristià i de formar part de l’Església. També va dir que ha obert la societat i la cultura, els sistemes polítics i econòmics a Crist i que ho ha fet amb la força d’un gegant, una força que li venia de Déu. Va recordar, en aquest sentit, la famosa frase de Joan Pau II: “No tingueu por, obriu de bat a bat les portes a Crist!”

A l’Eucaristia del dia 1, el Sant Pare Benet XVI glossà la trajectòria i personalitat del nou beat i va llegir la fórmula de beatificació, abans del desplegament del tapís amb una imatge de Karol Wojtyla de 1995, un moment molt emocionant. Benet XVI convidà els centenars de milers de persones congregades i els qui ho vivien a través dels mitjans de comunicació a seguir “l’exemple de fidelitat i amor a Crist que ens va deixar com a preciosa herència” i va fer vots perquè el beat “des del cel ens acompanyi sempre, perquè la fe dels nostres pobles es mantingui en la solidesa de les seves arrels, i la pau i la concòrdia afavoreixin el progrés necessari”.

Eren presents a l’acte 16 caps d’estat -entre ells el Copríncep i Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives-, i els representants de cinc cases reials, a més de nombroses delegacions oficials i representants diplomàtics de països d’arreu del món.

La beatificació de Joan Pau II ha estat una de les més multitudinàries de la història de l’Església: segons fonts del Vaticà i de la mateixa Prefectura de Roma, es calcula que hi han assistit un milió i mig de persones. Ha estat un moment històric sense precedents, ja que en els darrers mil anys de la nostra Església, cap papa no havia proclamat beat el seu immediat predecessor com ha passat ara. El seu procés de beatificació va començar el 28 de juny de 2005.

Mons. Joan-Enric Vives va honorar les despulles de Joan Pau II, alhora que ho van fer les autoritats civils assistents, immediatament després del Sant Pare i els Cardenals. I va poder saludar personalment Benet XVI a la Capella de la Pietat, en acabar l’acte.

A la tarda del dia va assistir acompanyat de l’Excm. Sr. Ambaixador d’Andorra davant la Santa Seu a la recepció diplomàtica oferta per la nova Ambaixadora d’Espanya, Excma. Sra. M. Jesús Figa a l’Ambaixada Espanyola a Roma. I l’endemà va concelebrar en la solemne Missa d’acció de gràcies pel nou beat que va presidir el Cardenal Secrteari d’Estat Tarcisio Bertone a la plaça de Sant Pere.

vigiliaBenet XVI besa la relíquia de Joan Pau IIjoan_pau_ii_tapisBenet XVI davant el sarcòfag de Joan Pau IIferetre_joan_pau_iipg_beatifiacio04393_0105201107173_0105201104335_0105201108701_0105201108702_0105201108703_0105201104898_0105201104907_01052011feretrepapa
Compartir