Montblanc fa un homenatge Mons. Joan Martí Alanis

img_0257La vila de Montblanc ha fet un homenatge al fill predilecte a l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan Martí i Alanis -que aviat farà un any que va traspassar- i l’hi ha dedicat un carrer de la població en una jornada festiva en la que tambéha nomenat fill predilecte a Francesc Badia, Veguer Episcopal d’Andorra de 1970 al 2003. Francesc Badia és fill de Montblac i va viure durant molts anys. Per la seva banda, Mons. Martí va exercir en la seva joventut de capellà i també va estar molt relacionat amb la vila a través de la seva tasca docent i de direcció d’un centre escolar molt proper. A més, en els darrers anys de la seva vida va viure per temporades en la zona propera.

Als actes de celebració hi ha assistit l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, l’Arquebisbe de Tarragona Mons. Jaume Pujol, el Vicepresident del Govern de la Generalitat, Josep-Lluis Carod-Rovira i el Cap de Govern d’Andorra, Jaume Bartumeu.

Un acte molt solemne a l’Ajuntament, presidit per l’alcalde, ha significat la concessió del títol de Fill Predilecte de Montblanc a Francesc Badia. Francesc Badia ha posat en relleu la gran figura de l’Arquebisbe Martí en el seu parlament d’agraïment i ha remarcat el goig que va significar treballar al seu costat durant la major part del seu mandat com a Bisbe-Copríncep d’Andorra, en uns moments de gran transformació pel Principat.

Després, les autoritats i els vilatans s’han dirigit al carrer dedicat a Mons. Martí tot fent un recorregut pel poble i allà, Josep-Lluis Carod Rovira ha parlat de Mons. Martí com d’un home de cultura i d’estat al que se l’hi ha de reconèixer la seva tasca, un homé que visquè pel país, per Catalunya i per Andorra. També ha parlat el Cap de Govern d’Andorra, Jaume Bartumeu, que ha volgut destacar el paper essencial de Mons Martí en la transformació cap a la modernitat i renovació democràtica del Principat en el seu suport incondicional de la Carta Magna, assenyalant que la presència d’Andorra en l’acte és un deure cap a una persona a la que cal reconèixer el seu paper en la democratització d’Andorra.

Mons. Vives ha clos l’acte parlant del seu predecessor en el càrrec com un home de fe, un home de cultura i un home amb una gran visió d’estat i d’una gran finor espiritual, del que va aprendre molt i que es va donar amb generositat al la diòcesi i al Principat.

Una missa solemne a l’Esglesia de Santa Maria de Montblanc, en la que han concelebrat els dos Arquebisbes presents ha posat punt final als actes d’homenatge.

img_0259img_0263img_0269img_0272

Compartir