Dijous 27 de març, a la tarda, va tenir lloc, al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona, l’acte commemoratiu dels 25 anys de la Fundació Joan Maragall (FJM), entitat de l’arquebisbat de Barcelona, creada l’any 1989 pel cardenal Narcís Jubany, que s’ha mantingut fidel durant tots aquests anys al seu objectiu d’esdevenir una institució cultural destinada a establir ponts de diàleg entre el cristianisme i la cultura del nostre país. L’acte fou presidit pel M. Hble. Sr. Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya i el cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona, i va comptar amb les intervencions del Dr. Josep M. Carbonell, president de la FJM i del Dr. David Jou, patró de l’entitat. Hi van assistir, entre d’altres personalitats eclesiàstiques i civils, l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, la vicepresidenta de la Generalitat, Sra. Joana Ortega, el president de la Diputació de Barcelona, Sr. Salvador Esteve, el president M. Hble. Sr. Jordi Pujol i l’anterior president del Parlament, M. H. Sr. Joan Rigol.
El Dr. Josep M. Carbonell va parlar de les tres característiques que expliquen el que han estat aquests 25 anys de la FJM, “la continuïtat, l’estabilitat i l’entesa d’un patronat amb un nucli fundacional que s’ha mantingut fins ara”. D’aquest nucli fundacional, va destacar diverses personalitats de referència: el Dr. Antoni Matabosch, president durant 22 anys, el Dr. Pere Lluís Font, vicepresident de l’entitat des dels inicis fins avui, i els patrons Dr. Josep M. Rovira Belloso, i els ja traspassats Josep M. Ainaud de Lasarte, Jaume Lorés i Josep M. Via Taltavull. Així mateix, el Dr. Josep M. Carbonell va destacar “el catolicisme conciliar que ha amarat el diàleg i la capacitat d’escolta de la FJM, un estil i una doctrina que ens han permès que la nostra reflexió fos lliure i que la nostra programació fos actualitzada i significativa”. Finalment, ha posat l’èmfasi en “l’eclesialitat de la Fundació, un sentit de pertinença a l’Església que ens ha assegurat un sentit de comunitat, d’humilitat i d’exigència que ha marcat l’orientació de la nostra feina durant aquests anys”.
En la memòria lliurada als assistents, consta que des de la seva creació, la FJM ha organitzat més de 800 actes i activitats; ha editat 103 Quaderns, coeditats amb ed. Claret, 76 volums de la col·lecció Cristianisme i cultura, coeditats amb ed. Cruïlla, 13 números de la nova etapa de la revista Qüestions de Vida Cristiana, amb Publicacions de l’Abadia de Montserrat i l’obra Història del Pensament Cristià, editada per Proa i coordinada pel Dr. Pere Lluís Font. Ha concedit 23 Premis Joan Maragall i ha organitzat 14 Aules Joan Maragall, cicle de conferències que, cada any, durant una setmana han tractat temes que relacionen el cristianisme i la cultura.
El Dr. David Jou, catedràtic de Física i poeta, va pronunciar la conferència dels 25 anys amb el títol Esperances davant incerteses. Tecnologia, humanisme i cristianisme en les crisis d’avui, en la qual va examinar tres facetes de l’esperança -tecnològica, humanística i cristiana- en el context de quatre crisis actuals: econòmica, ecològica, demogràfica i espiritual.
El cardenal Lluís Martínez Sistach va agrair als membres de la FJM tot el que han fet durant aquests anys per tal que aquesta institució eclesial hagi anat assolint les finalitats per les quals fou creada i els va animar a continuar endavant, treballant per la cultura i la seva evangelització, en bé de l’Església i de Catalunya.
El president Artur Mas, en cloure l’acte, va lloar el servei que ha fet la FJM per la intersecció entre el cristianisme i la cultura, al servei del país, i ha posat com a exemples d’aquesta col·laboració les escoles cristianes, l’obra de Gaudí, les universitats d’inspiració cristiana, el treball dut a terme per Càritas, els centres d’Esplai, els centres culturals catòlics en tot el territori i els mitjans de comunicació impulsats per l’Església a Catalunya.