Eucaristia d’acció de gràcies pels 150 anys de l’Institut de Fills de la Sagrada Família

missa 150 anys sda fam manyanet3La Basílica de Ntra. Sra de Valleflors de Tremp va acollir el diumenge dia 23 de març la celebració de la Missa d’Acció de Gràcies pels 150 anys de la fundació de l’Institut de Fills de la Sagrada Família, presidida per l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives i concelebrada pel Superior General de l’Institut, P. Jesús Díaz Alonso; el Vicari General d’Urgell, Mn. Josep M. Mauri; el qui fou Superior General de l’Institut dels anys 1981-1993 i actual Consultor, P. Josep M. Blanquet; Mn. Joan Antoni Mateo, Arxiprest i Rector de Tremp; els PP. Joan Antoni Arasa i Antonio Facerias, S.F, adscrits a la Parròquia de Tremp i un bon nombre de sacerdots i religiosos membres de la Congregació dels Fills de la Sagrada Família, així com també alumnes dels Col·legis que l’Institut té repartits per tota Catalunya.

Hi foren presents nombroses autoritats locals, encapçalades pel president del Consell Comarcal del Pallars Jussà i la Tinent d’Alcalde de Tremp. L’Eucaristia comptà amb la presència també de l’Institut de les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret encapçalades per la Superiora General Mare Montserrat del Pozo Roselló. La celebració eucarística fou precedida per un concert ofert per la banda de l’escola Pare Manyanet de Barcelona, que interpretaren diverses peces.

L’Arquebisbe d’Urgell tot glossant les lectures proclamades en aquell diumenge III de Quaresma subratllà la importància de tenir “set de fe” recordant la importància del fet de tenir set ja que si no hi ha set, tant se val l’aigua més cristal·lina o bona ja que no s’aprofita. Mons. Vives recordà com la persona humana en el nostre temps té necessitat de l’”Aigua Viva” que és Jesucrist encara que ella mateixa no se n’adoni o no ho sàpiga descobrir. I subratllà com el Senyor Jesús és l’únic que pot calmar la set de joia, de germanor, de vida eterna que està inscrita en el cor de la persona humana.

Posteriorment l’Arquebisbe d’Urgell glossà la vida del Fundador de l’Institut, Sant Josep Manyanet i Vives, tot destacant-ne els trets més característics. El P. Manyanet lluità per la fundació d’un Institut masculí perquè es dediqués a l’educació i instrucció dels infants i joves amb la finalitat de formar famílies cristianes imitant el model i sota la protecció de la Sagrada Família de Natzaret. Sant Josep Manyanet donà a l’Institut les seves Constitucions que ja preparà abans de marxar de La Seu d’Urgell i que foren aprovades en un primer moment pel Bisbe d’Urgell Josep Caixal i, posteriorment, pels bisbes de Barcelona, Solsona, Lleida, Girona, Vic i Tarragona, i finalment pel Papa Lleó XIII. Mons. Vives destacà la dimensió eclesial de la fundació del P. Manyanet que volia un Institut a l’Església, per a l’Església, amb l’Església, a imatge de l’Església, a favor de l’Església i al servei sempre de l’Església. El P. Manyanet visqué sempre i treballà sota l’obediència dels pastors i per això va procurar també l’aprovació de l’Església. En el moment de rebre l’aprovació definitiva de l’Institut l’any 1901 va dir: “estic més satisfet veient que el Papa ens aprova, més que si un àngel m’hagués assegurat la meva obra; ja que en la notificació angèlica podria sospitar-s’hi il·lusió, però aquesta aprovació és real i per a tot el món”.

Mons. Vives subratllà la importància del treball que realitza l’Institut i la seva importància en el món present a favor de les famílies i animà a col·laborar amb carisma propi de l’Institut en el proper Sínode Extraordinari de la Família que el Sant Pare Francesc a convocat per tota l’Església Universal.

L’Eucaristia es clogué amb unes paraules d’agraïment del Superior General, P. Jesús Díaz, que agraí la presència de l’Arquebisbe d’Urgell i l’acollida que la ciutat de Tremp a través de les seves M.I. Autoritats i de l’Il·lm. Sr. Rector sempre ha atorgat a la Comunitat. Una ofrena floral a la capella de St. Josep Manyanet i els goigs a llaor de la Mare de Déu de Valldeflors clogueren la celebració festiva.

concert basilica tremp pare manyanetconcert tremp pare manyanetmissa 150 anys sda fam manyanetmissa 150 anys sda fam manyanet4missa 150 anys sda fam manyanet6missa 150 anys sda fam manyanet5mons vives amb banda pare manyanet

Compartir