El sacerdot José María Gil Tamayo, nou secretari general de la CEE

Mn. José María Gil TamayoEl sacerdot Mn. José María Gil Tamayo ha estat elegit secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) per al quinquenni 2013-2018. El nomenament ha tingut lloc el dia 20 de novembre en el marc de la CII Assemblea Plenària que se celebra a Madrid del 18 al 22 de novembre.

Substitueix en el càrrec al Bisbe auxiliar de Madrid, Mons D. Juan Antonio Martínez Camino, secretari general i portaveu de la CEE durant els dos últims quinquennis, qui va ser triat el 18 de juny de 2003 i reelegit per al càrrec el 26 de novembre de 2008. Per atendre el que estableixen els estatuts i perquè no es produís cap anomalia jurídica en el procés de l’elecció, Mons Martínez Camino ha renunciat al càrrec aquest matí, immediatament abans de les votacions. El seu mandat concloïa el 26 de novembre.

La Comissió Permanent ha presentat aquest mateix matí a l’Assemblea Plenària una terna de candidats composta per Mn. José María Gil Tamayo; Mons Ginés Ramón García Beltrán i Mons. César Augusto Franco Martínez. Els dos primers van ser presentats amb l’aval de més de deu bisbes, i després votats també per la Comissió Permanent.

Després d’una primera votació de sondeig, s’ha procedit a la votació definitiva en què, en primer escrutini, ha estat elegit amb 48 vots. Mons. Ginés Ramón García Beltrán ha obtingut 17 vots, i Mons. César Augusto Franco Martínez, 12 vots , a més de 2 vots en blanc.

Mn. José María Gil Tamayo

Nascut el 5 de juny de 1957 a Zalamea de la Serena (Badajoz), José María Gil pertany , des de la seva ordenació sacerdotal el 1980 , al clergat de l’Arxidiòcesi de Mèrida-Badajoz, en el Seminari va realitzar els estudis sacerdotals, llicenciant posteriorment en Estudis Eclesiàstics a la Facultat de Teologia de la Universitat de Navarra. En l’actualitat està realitzant la seva tesi doctoral en Comunicació Social Institucional a la Universitat Pontifícia de la Santa Creu de Roma.

Després de desenvolupar durant nou anys el seu treball sacerdotal al capdavant de parròquies rurals (Benquerenia, Helechal, La Nava i Cap del Bou) i en la pastoral educativa amb joves, es va llicenciar en Ciències de la Informació a la Universitat de Navarra. El 1992 es va fer càrrec de la direcció de la delegació de Mitjans de Comunicació i de l’Oficina d’Informació de la seva diòcesi, posant alhora en marxa el setmanari diocesà “Església en camí”, del qual ha estat director fins l’any 2005. També va participar activament en la creació de l’emissora diocesana Popular TV de Badajoz, simultanejant aquest treball amb el de capellà del Col·legi Sagrada Família.

Dins de les seves responsabilitats nacionals, ha coordinat la programació religiosa a Televisió Espanyola (TVE) i a Ràdio Nacional d’Espanya (RNE), i ha estat, a més, un dels integrants de l’equip del programa “Bon dia ens doni Déu” de RNE. Ha dirigit també el Servei d’Informació de l’Església Catòlica a Espanya (SIC) (www.agenciasic.es).

L’any 2003 va coordinar per part de la Conferència Episcopal Espanyola la cobertura informativa que TVE i RNE van fer de la V Visita Apostòlica del Papa Joan Pau II a Espanya. El mateix va fer durant la visita a València del Papa Benet XVI el mes de juliol de 2006, i en les visites de l’esmentat Pontífex a Santiago de Compostel·la i Barcelona el 6 i 7 de novembre de 2010, col·laborant també com a comentarista amb els Serveis Informatius de TVE durant la visita a Espanya de Benet XVI a l’agost de 2011, amb motiu de la Jornada Mundial de la Joventut Madrid 2011.

En el pla docent, a més de conferenciant habitual sobre temes relacionats amb la pastoral de les comunicacions socials, ha dictat cursos i conferències sobre aquesta matèria tant a la Universitat Pontifícia de Salamanca, Universitat Pontifícia de la Santa Creu (Roma), Universitat Catòlica Sant Antoni de Múrcia, Universitat CEU San Pablo de Madrid, Universitat de Navarra, Universitat Catòlica de Xile (DOOC), a la Facultat de Teologia San Dámaso de Madrid, i al Pontifici Col·legi Espanyol de Roma , com en diversos seminaris i centres docents superiors. És professor del títol de postgrau de “Expert en Comunicació” de la Universitat Pontifícia de Salamanca i de la Diplomatura en Comunicació Social, promoguda a les diòcesis cubanes pel Consell Pontifici de les Comunicacions Socials i la Conferència de Bisbes Catòlics de Cuba. Ha estat professor visitant de la Universitat Catòlica del Salvador i ha dictat conferències a Puerto Rico.

En l’àmbit internacional ha estat (2001-2011) expert del Comitè Episcopal Europeu de Mitjans de Comunicació (CEEM). Actualment és col·laborador de la Xarxa Informàtica de l’Església a Amèrica Llatina (RIIAL) i ha assessorat sobre temes de pastoral de les comunicacions als bisbes de les Conferències Episcopals d’El Salvador i de Xile . Ha estat membre del Comitè internacional preparatori del Congrés Mundial de TV Catòliques, celebrat a Madrid l’octubre de 2006, dirigint també l’oficina de premsa de l’esdeveniment.

Durant el seu treball a Madrid va residir a la parròquia de l’Esperit Sant i Mare de Déu de l’Araucana, en què ha col·laborat diàriament en la tasca sacerdotal i anteriorment va ser capellà de la Casa d’Exercicis de les Esclaves de Crist Rei al carrer Arturo Sòria de Madrid.

Va ser durant 13 anys director del Secretariat de la Comissió de Mitjans de Comunicació Social de la Conferència Episcopal Espanyola (1998-2011).

Ha estat portaveu en llengua espanyola de la XIII Assemblea Ordinària del Sínode dels Bisbes, celebrada del 7 al 28 d’octubre de 2012.

Ha exercit la tasca d’adjunt per llengua espanyola del Portaveu de la Santa Seu durant el període de renúncia de Benet XVI, Seu Vacant, Conclave i elecció del Papa Francesc, al febrer i març de 2013.

En l’actualitat, és canonge de la Catedral Metropolitana de Badajoz, rector de la parròquia de S. Joan Baptista de Badajoz, delegat episcopal per al Patrimoni Cultural i membre del Consell del Presbiteri. A la Cúria Romana és Consultor del Consell Pontifici de les Comunicacions Socials (PCCS), càrrec per al qual va ser nomenat pel Papa Benet XVI el dia 7 d’octubre de 2006 i renovat per un altre quinquenni el 13 de desembre de 2011. També és membre del Consell d’Administració de la Cadena COPE i del Patronat de la Fundació Amparo de Moral, a més d’editorialista del diari vaticà L’Osservatore Romano i col·laborador de les revistes Ecclesia i Paraula, així com del diari La Razón.

És soci de l’Associació de la Premsa de Madrid i de la Federazione Nazionale Stampa Italiana.

El novè secretari general de la CEE

Mn. José María Gil Tamayo és el novè secretari general de la història de la Conferència Episcopal Espanyola. Han ocupat aquest càrrec: Mons D. José Guerra Campos (1966-1972); Mons D. Elías Yanes Álvarez (1972-1977); Mn. Jesús Iribarren Rodríguez (1977-1982); Mons D. Fernando Sebastián Aguilar (1982-1988); Mons. Agustín García Gasco i Vicente (1988-1993); Mons. José Sánchez González (1993-1998); Mons. Juan José Asenjo Pelegrina (1998-2003), i Mons. Juan Antonio Martínez Camino (2003-2008/2008-2013).

Compartir