Andorra la Vella recorda les aportacions del Copríncep Benlloch a Andorra

reconeixementbenlloch2La plaça Príncep Benlloch d’Andorra la Vella va celebrar el dimarts dia 20 d’agost al vespre un acte commemoratiu en memòria d’aquest Copríncep Episcopal, que va fer possible la construcció de la carretera des de La Seu fins el centra d’Andorra la Vella. La cònsol major de la capital del Principat, Rosa Ferrer, va obrir l’acte institucional, i va destacar les aportacions que va fer Mons. Benlloch al desenvolupament del país. A l’acte commemoratiu també van fer parlaments la Subsíndica general, Mònica Bonell, i Mn. Ramon Sàrries, Arxiprest de les Valls d’Andorra i rector d’Andorra la Vella.

 benlloch1

L’acte volia commemorar el centenari del bateig de la plaça d’Andorra amb el nom de Príncep Benlloch. Rosa Ferrer va posar en relleu la visió del príncep Benlloch en l’obertura de les vies de comunicació en previsió del desenvolupament i el benestar d’Andorra. Va recordar que exactament el 20 d’agost del 1913 el Consell General va acordar posar el nom de Príncep Benlloch a la plaça. Això es va decidir en homenatge per les aportacions del bisbe, i sobretot per la construcció de la carretera que unia la Seu d’Urgell amb el centre d’Andorra. Aquell dia encara faltaven 150 metres de la carretera per arribar fins a la plaça, i per això va ser uns dies més tard, el 24, quan es va descobrir la placa que encara hi ha a la plaça.
La subsíndica general, Mònica Bonell, va assenyalar que ‘és un honor que el Comú hagi fet aquest acte, per la memòria de tots nosaltres’.

Després dels parlaments, es féu una interpretació de l’acte de fa cent anys, on es va representar el síndic d’aleshores Bonaventura Maestre llegint el discurs que destacava les aportacions del copríncep, apuntant també la rebaixa dels aranzels i el inici del cadastre.

A l’acte hi van assistir desenes de ciutadans, entre els quals hi havia algunes autoritats com el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, o la ministra d’Educació i Joventut, Roser Suñé. També hi van estar presents el cònsol menor d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón, altres consellers de la parròquia, els cònsols d’Escaldes-Engordany, Trini Marín i Marc Calvet, i el cònsol major d’Encamp, Jordi Mas.

 

Compartir