Festa de la Mare de Déu dels Àngels a Oliana

Festa de la Mare de Déu dels Àngels a OlianaEl divendres dia 2 d’agost, l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives va presidir la festa solemne de la Mare de Déu dels Àngels a la Vila d’Oliana.

Com és tradicional any rere any, una gran quantitat de devots i devotes es congregaren a la Capella dedicada a honorar la Mare de Déu dels Àngels i des d’allí s’inicià una bella processó que dugué la imatge des de la Capella on es venera habitualment la imatge de la Mare de Déu fins a l’església parroquial de St. Andreu d’Oliana. La imatge fou traslladada acompanyada pel poble fidel, la clerecia i les M.I. Autoritats encapçales per l’Alcalde d’Oliana, Il•lm. Sr. Miquel Sala, tot recorrent els principals carrers de la Vila, que s’engalanà per retre homenatge a aquesta advocació tant estimada i arrelada per tot el poble.

A les 12:00h. s’inicià l’Eucaristia solemne a la Parròquia de St. Andreu d’Oliana presidida per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives i concelebrada per l’Il•lm. Mn. Antoni Elvira, Vicari Episcopal de Pastoral, el M.I. Sr. Rector i Canonge, Mn. Jaume Vila, i altres sacerdots del Bisbat d’Urgell i del veí Bisbat de Solsona.

A la seva homilia l’Arquebisbe recordà l’origen d’aquesta entranyable festa: A 5 km d’Assís, a Itàlia, es troba l’església de Santa Maria dels Àngels, formosa basílica construïda sobre la Porciúncula. La petita capella de la Porciúncula va ser el lloc on Sant Francesc va fundar l’Orde dels Frares Menors l’any 1209, confiant-la a la protecció de la Verge Maria.

Mons. Vives animà el poble fidel a posar-se sempre en mans de Maria, la Mare de Déu, que embolcalla i protegeix el seus fills com fa tota bona mare. Exhortà també que Maria fos el centre de la Vila d’Oliana i que el poble la venerés amb amor filial. En aquest sentit, recordà com la processó que havia traslladat la imatge de la Mare de Déu dels Àngels era un bonic signe del que havia de ser la vida dels cristians: posar-se darrere la Mare de Déu, que Maria guiés el poble cristià i que el poble com a bons fills la seguís.

L’Arquebisbe recordà com, gràcies a la processó, Maria es podia apropar a totes les cases, als veïns, als malalts, als qui passaven algun moment de dificultat… En aquest sentit Mons. Vives recordà la importància de la Mare de Déu per al poble cristià i féu memòria de com fins i tot la bandera d’Europa fou dissenyada per un sacerdot per a recordar i venerar la Mare de Déu: el color blau, color marià i les 12 estrelles que conformen la corona de la Mare de Déu segons la lectura de d’Apocalipsi en la jornada de la festa (Apo 12,1).

Durant la celebració eucarística el poble passà a venerar la sagrada imatge de la Mare de Déu dels Àngels, mentre la coral d’Oliana que solemnitzà l’Eucaristia amb els seus cants entonava els goigs a llaor de la Mare de Déu.

Acabada l’Eucaristia la imatge fou retornada en processó solemne a la seva Capella, al seu emplaçament, on el poble la venerà amb el Cant de la Salve.

Festa de la Mare de Déu dels Àngels a OlianaFesta de la Mare de Déu dels Àngels a Oliana

Compartir