El Monestir de Les Avellanes acull el Capítol Provincial dels Germans Maristes

Els germans maristes de la Província de l’Hermitage han començat el 30 de juliol fins al 4 d’agost el Capítol provincial. El Monestir de Les Avellanes (Lleida) acull la trobada dels 51 germans capitulars i dels 6 laics (tres dones i tres homes) que procedeixen de França, Grècia, Hongria, Algèria, Suïssa i Catalunya, el territori d’aquesta província marista. Un trencaclosques de llengües i cultures que vol construir una versió dinàmica del carisma de sant Marcel·lí Champagnat: comunitats de consagrats, ampliades per la participació dels laics, dedicades a la missió apostòlica dels infants i joves.


 


Les congregacions religioses funcionen sovint amb molta discreció. La saviesa que atresoren passa desapercebuda a les mirades distretes. Els seus sistemes de govern i d’animació presenten punts força interessants: democràcia participativa en l’elecció dels màxims responsables, rendició de comptes de l’equip sortint, revisió periòdica a fons de la vida i de les obres, temporalitat limitada dels càrrecs de govern, elaboració de projectes de futur… Un element afegit, sense el qual res no es el mateix, es concreta amb l’escolta de la Paraula de Déu: “Feu el que Ell us digui”.


 


La primera sessió va començar dimarts dia 30 de juliol amb unes paraules del germà Antoni Ramalho, conseller general, delegat del germà Superior general. Els participants estan distribuïts amb set taules rodones per afavorir el treball basat en l’anomenat mètode de consens. Els temes que s’afronten són: obertura del Capítol a càrrec del germà Maurice Berquet, provincial que inicia el seu segon trienni; aprovació d’alguns canvis en el Reglament del Capítol, aprovació del Pla de treball proposat per la Comissió Preparatòria i elecció de la Comissió Central. La jornada es va tancar amb la celebració eucarística, presidida pel P. Emmanuel de Marsac.


 


El germà Maurice Berquet va referir-se en la seva al·locució d’obertura a les paraules del profeta Isaïes (43,18-19): “No recordeu més els fets passats, no penseu en les gestes antigues. Faré una nova gesta, que ja comença a despuntar. No us n’adoneu? Obriré un camí en el desert, i rierols en l’estepa.” A partir d’aquí va comentar: “Aquest nou món ja germina, no el veieu? Sí, a vegades ens costa de veure el que està a punt de germinar, com ho remarcava Mahatma Gandhi: ‘un arbre que cau fa molt soroll. Un bosc que creix ho fa en silenci’. Desitjo que el nostre Capítol sigui també l’ocasió de subratllar el que està a punt de néixer en la nostra Província. Per donar gràcies al Senyor, sens dubte, però també per orientar els nostres esforços per als tres anys futurs”.


 


En l’elecció de la Comissió Central, es van elegir els germans Xavier Barceló, com a coordinador; Pere Ferré, com a secretari; i Jean Ronzon, Jaume Parés i Gabriel Villa-Real com a moderadors. El dijous dia 1 va començar la reflexió a fons sobre les esperances i els reptes de futur.


 


El Capítol provincial es pot seguir a través del web dels Germans Maristes. http://www.maristes.com/


 


 

Compartir