700 anys de la Querimònia de la Vall d’Aran

700 anys de la Querimònia de la Vall d'AranEnguany es commemoren els 700 anys que el rei Jaume II de Catalunya i Aragó va concedir a la Vall d’Aran un reconeixement de drets i deures que la feien la porta nord del seu Regne a través d’un document signat a Lleida anomenat Querimònia. Se li reconeixia a la Vall d’Aran la seva personalitat pròpia per més que formés part de la gran cultura occitana. Posteriorment tots els reis van anar ratificant i ampliant aquests usatges reconeguts a la Querimònia. La Vall d’Aran pertanyia al Bisbat de St. Bertand de Comminges fins el 1803 que passà a formar part del Bisbat d’Urgell.

El dia 17 de juny de 2013 en complir-se els 700 anys de la Querimònia amb gran solemnitat, totes les Autoritats de la Vall d’Aran, encapçalades pel Mgf. Sr. Síndic Carlos Barrera i el Conselh Generau d’Era Val d’Aran, van commemorar l’efemèride, dins la festa de la Vall d’Aran que anualment se celebra i es festiu a tots els pobles de la Vall.

Hi va assistir l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, i el M.Hble. Sr. Artur Mas, President de la Generalitat de Catalunya, amb altres Autoritats.

Des del Conselh Generau i rere les banderes dels pobles (terçons) de la Vall, una processó guià al poble aranès fins al Santuari de la Mare de Déu de Mijaran, on va tenir lloc una explicació documentada de la Querimònia per part del Sr. Jèp Montoya, Director de Cultura del Conselh Generau. L ‘Arquebisbe d’Urgell presidí una Eucaristia d’acció de gràcies, concelebrada per l’Arxiprest de la Vall, Mn. Pere Balagué, el Canonge M.I. Jusèp Amiell, Mn. Eduard Salinas i Mn. David Codina. A l’homilia l’Arquebisbe glossà el manament de l’amor del qual deriven compromisos concrets entre els quals l’amor a la pàtria sempre obert a l’amor a tots els pobles del món. Es pregà per la terra aranesa i la pervivència de la seva llengua i cultura pròpìes, per la seva prosperitat i la seva pau. En finalitzar, tots els fidels i Autoritats pogueren admirar l’exemplar autèntic del document de la Querimònia de 1313 que estava exposat al Santuari.

En el recinte de l’antic Santuari s’hissà la bandera d’Aran i s’interpretà el seu himne. Tot seguit, prengueren la paraula el Mgf. Sr. Síndic i el M. Hble. President de la Generalitat que glossaren els compromisos de la Vall i del Principat de Catalunya envers la ciutadania aranesa, la seva llengua i la seva cultura, variants de l’occità. Danses populars i un aperitiu amb un dinar de les Autoritats clogué aquesta diada històrica per a la Vall d’Aran.

700 anys de la Querimònia de la Vall d'Aran700 anys de la Querimònia de la Vall d'Aran700 anys de la Querimònia de la Vall d'Aran700 anys de la Querimònia de la Vall d'Aran

Compartir