L’espai sagrat des del Monestir de Les Avellanes

confer_ncies_-_3

Un any més i en el marc del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes ha tingut lloc les III Jornades d’Història, aquest any amb el suggerent títol de “L’espai sagrat al món monàstic medieval“. Durant dos dies, el 2 i 3 de juliol, una setantena d’alumnes, d’arreu d’Europa, han escoltat, reflexionat i debatut al voltant de l’espai espiritual, litúrgic i simbòlic dels monestirs. En aquesta tasca els han acompanyat un grup d’especialistes universitaris, també vinguts de diferents universitats de casa nostra i de l’estranger, que han donat des de les seves especialitats un sentit interdisciplinar a les diferents sessions, que s’han abordat des de l’art, la teologia, la història, l’arqueologia i fins i tot la cuina.

En set sessions s’ha abordat l’estudi del que ha suposat al llarg dels segles, i especialment en l’edat mitjana, aquest espai del diví, del transcendent, en la vida dels monestirs. Una anàlisi des dels inicis del monacat al voltant del segle IV, fins ben entrat el segle XVI. Un recorregut que ha posat en relleu la importància que es donava dins dels monestirs a aquests espais, tant al monacat masculí i femení, com en els ordes benedictins, cistercencs, mendicants i altres.

Els moments de debat han permès compartir entre els participants i el professorat aquelles inquietuds, idees, qüestions al voltant d’aquest tema que ha marcat, amb més o menys força i durant molts segles, la vida espiritual i social de la nostra societat occidental.

A més del treball d’aula amb les ponències, hi hagut temps per a activitats complementàries que han ajudat a conèixer més el món dels monestirs. Així, el dia 2 es va fer un sopar monàstic medieval, que va tenir lloc a l’antic refectori del monestir, amb un menú propi de l’edat mitjana, que ha estat assessorat per un historiador de la Universitat de Barcelona, on es podia assaborir morterol de brou de gallina, freixures amb salsa, i neules amb vi piment. En acabar i al claustre, la Coral Flor de Lli de Linyola va oferir tot un seguit de peces musicals, en una nit ben estrellada i de temperatura suau i en un clima ben acollidor.

I com no, estant en un monestir, van fer una visita guiada, acompanyats del Dr. Francesc Fité, de la Universitat de Lleida; amb ell van visitar i contemplar els espais sagrats del monestir que ha acollit les III Jornades durant aquests dos dies.

confer_ncies_-_4coral_flor_de_lli_-_3coral_flor_de_lli_-_8sopar_mon_stic_medieval_-_5visita_guiada_-_1

Compartir