Mons. Vives assisteix a la XXIII Trobada Empresarial del Pirineu, a La Seu d’Urgell

dsc_0110

L’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, acompanyat del Vicari general, Mn. Josep Maria Mauri, i del Secretari general dels Serveis del Copríncep, Joan Massa, ha assistit aquest matí a la sala Sant Domènec de La Seu d’Urgell a l’acte inaugural de la XXIII Trobada Empresarial del Pirineu, presidit pel Conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Hble. Sr. Andreu Mas-Colell.

Ha obert l’acte el President de l’Associació Trobada Empresarial del Pirineu, Ramon Roca, que ha assajat un diagnòstic de la conjuntura mundial en què ens trobem i ha esbossat un catàleg de les principals mancances de la societat espanyola en general, i de la catalana en particular, que cal resoldre amb celeritat per poder superar els principals problemes que ens afecten. Entre aquestes mancances, Roca ha assenyalat la poca inversió en innovació i el baix índex de col•laboració entre universitat i empresa per al desenvolupament de nous projectes; una educació deficient pel que fa al foment d’un tarannà emprenedor; la pràctica absència de lideratges forts, tant en l’àmbit polític com en l’àmbit empresarial, capaços de proporcionar al conjunt dels ciutadans “una aspiració de futur i alguna cosa en què creure”; i la necessitat urgent d’una profunda reforma de la despesa pública. Ramon Roca ha afegit la reflexió que “el món ha canviat en els darrers temps, i el paper d’Europa ja no és el que havia estat en èpoques passades”, però aquesta constatació no ha de ser sinó un estímul per a l’acció: “no n’hi ha prou amb voler, cal actuar”, ha dit Roca tot citant Goethe, per concloure que “ara és el moment d’actuar”.

Tot seguit ha pres la paraula l’Alcalde de La Seu i Diputat, Il•lm. Sr. Albert Batalla, que ha exposat la seva convicció que ens trobem “en el part d’un nou moment econòmic i social”, i aquesta situació planteja “un nou escenari que requereix d’un relat, també nou, perquè ens sigui entenedor”. Albert Batalla ha proposat bastir aquest relat “des de la identitat i des de la globalitat”. Des d’una identitat fonamentada en trets que ens han estat propis durant generacions, com “l’esforç, la feina, el rigor, el valor de la paraula donada i la persistència”; i des de la globalitat, entesa com un conjunt de factors i d’interrelacions que afavoreixen “que el nostre món sigui més ràpid i més petit” com a conseqüència de les constants innovacions sobretot pel que fa a les tecnologies de la informació. Tot i així, no hi ha més opció que adaptar-se i competir en aquesta nova realitat que s’està gestant, perquè, “com va dir fa un temps el President Pujol, el nostre món és el món”.

El Conseller Mas-Colell ha estat el darrer a parlar, i ho ha fet anunciant de bon principi que en la seva intervenció s’havia “imposat l’exercici de fer una prèdica optimista i positiva”. Mas-Colell l’ha resumit en tres “problemes molt difícils, però no insolubles”, els principals esculls que ha de superar amb urgència la societat catalana: la situació del mercat laboral, amb una taxa d’atur “fora de tota lògica”; la crisi financera i bancària; i el repte de l’estabilitat fiscal. Però, malgrat tot, ha volgut aportar un “missatge optimista: si fem les coses bé, i si Europa col•labora, i tot i saber que cap d’aquestes dues premisses són fàcils de complir, en el termini d’un any tots tres problemes poden estar ben encarrilats”. Això no vol dir, ha precisat, que en un any s’hagi resolt la situació que tenim ara, entre d’altres coses perquè “el nivell d’endeutament privat encara és molt alt, i això dificulta la reactivació del consum intern; i, en una dimensió més política, perquè tampoc no crec que en un any haurem avançat gaire en la qüestió del pacte fiscal”. Tanmateix, el Conseller d’Economia i Coneixement ha volgut cloure la seva intervenció amb “dues bones notícies: en primer lloc, cal notar que la resta del món està millor que nosaltres, la qual cosa significa que disposem d’una força externa a la qual ens podem agafar per sortir d’on som; i, en segon lloc, cal dir que durant els anys d’expansió no tot va ser una festa, també s’hi va treballar molt, i tota aquella feina feta ens ha deixat moltes coses bones, com ara un bon feix d’empreses exportadores de primer nivell, que fa que no hàgim de començar des de zero en la tasca d’assolir la recuperació econòmica”.

L’acte inaugural i el col•loqui posterior amb els assistents ha estat presentat i moderat per Manuel Campo Vidal, President de l’Acadèmia de les Ciències i les Arts de Televisió, i Director de l’Institut de Comunicació Empresarial. Posteriorment s’han desenvolupat el seguit d’actes previstos i al dinar ha tingut un parlament el M.I. Sr. Antoni Martí, Cap del Govern d’Andorra, així com una exposició del premi Nobel d’economia, el norueg Sr. Finn E. Kydland.

dsc_8881

dsc_0139dsc_0117
Compartir