Pelegrinatge dels preveres d’Urgell a Javier i Loiola

dsc_4606__44_

Durant els dies 11 al 13 de juny, i per quart any consecutiu, una quinzena de preveres amb el Sr. Arquebisbe han pelegrinat a Loiola i Javier, lloc emblemàtics del naixement de St. Francesc Xavier i de St. Ignasi de Loiola. En anys anteriors s´havia pelegrinat a Síria, Ars, Àvila i Segòvia per tal d´enriquir la vida espiritual i també la comunió sacerdotal.

 

En arribar a Javier, una localitat situada a la part oriental de Navarra, vam residir a la Casa d´espiritualitat dels Jesuïtes, vam visitar el castell del segle X, on va néixer i viure St. Francesc Xavier, fill dels Senyors de Javier, d´on pren el seu cognom. Acompanyà el grup el jesuïta responsable del Centre d’espiritualitat, el P. Antonio Falces. Finalitzada la visita es va celebrar la missa amb la pregària de vespres a la Basílica de Javier. El Sr. Arquebisbe en la seva homilia subratllà la tenacitat i la gran confiança posada en Déu d´aquest gran missioner. Desprès del sopar va tenir lloc una conferència sobre la vida de San Francesc de Xavier a càrrec del mateix pare jesuïta.
L’endemà es van traslladar a Loiola. El Santuari i Basílica de Loiola, és un complex monumental i religiós construït al voltant de la casa natal de St. Ignasi de Loiola, fundador de la Companyia de Jesús. El complex monumental es troba a la vora del riu Urola entre las poblacions d’Azpeitia i Azcoitia (Guipúscoa – País Basc). Sant Ignasi de Loiola, que en realitat es deia Íñigo López de Loyola, va néixer l’any 1491 a la casa torre familiar situada a Loiola.

Arribats a Loiola van ser rebuts pel pare jesuïta Javier Zudaire. Vam poder celebrar l’Eucaristia a la capella dita de “la conversió”, lloc de repòs de les seves ferides on Déu va tocar el cor a un Ignasi de 29 anys, abatut, i on va començar el seu procés de conversió a Déu. L’Arquebisbe Joan Enric va exhortar a cercar en tot i discernir a cada moment la voluntat de Déu, a treballar pastoralment per la major glòria de Déu i a deixar-se captar per l’amor, com a contemplatius en l’acció, fent ofrena total a Déu d’una mateix o renovant-la: “Preneu Senyor i rebeu tota la meva llibertat…”

A la tarda es van traslladar al Santuari de la Mare de Déu d’Aràntzazu, on van ser rebuts pel P. franciscà Javier Irayalde. El santuari esta situat al municipi d’Oñati i la Mare de Déu d’Aràntzazu és la patrona de Guipúscoa. El seu nom prové “d’arantxa” que vol dir card i “zu” abundància. Al•ludint a l’abundància de cards espinosos que hi ha a la zona. Els pelegrins van tenir el goig de veure molt de prop, al cambril, la imatge original de la Mare de Déu, una talla en pedra del segle XIII de perfil gòtic. Imatge davant la qual va pregar Sant Ignasi de Loiola durant tota una nit, abans d’emprendre el camí cap a Montserrat i Manresa, en pelegrinatge a Terra Santa.

A la nit, retornats a Loiola, van fer una visita tranquil•la amb una descoberta nocturna de la Basílica, acompanyats pel jesuïta P. Javier Zudaire, amb les explicacions pertinents del que és fonamental per a St. Ignasi i per a la Companyia de Jesús. En acabar es va compartir una estona de diàleg amb el mateix P. Jesuïta al refetor dels jesuïtes.

L´endemà dia 13, després de Laudes i missa, van poder visitar i admirar-ne la restauraciío de la casa natal de St. Ignasi i el museu annex. I a continuació es va emprendre el viatge de retorn a La Seu, fent una visita a Tarazona per visitar la majestuosa Catedral de Nostra Senyora de l’Horta, de planta gòtica, una de les construccions més característiques del mudèjar espanyol i una de les poques catedrals edificades en aquest estil arquitectònic. A l´hora del dinar, el Sr. Bisbe de Tarazona Mons. Eusebio Hernández Sola, O.A.R., va venir a saludar el Sr. Arquebisbe i els pelegrins, i vam poder tenir un col•loqui molt amical.
loiola_i_xavier_2012_145loiola_i_xavier_2012_154loiola_i_xavier_2012_156dsc_4332__134_dsc_4332__7_dsc_4606__23_dsc_4606__61_ loiola_i_xavier_2012_153

Compartir