L’espai sagrat al món monàstic medieval

cartell_espai_sagrat

Un any més, el Monestir de les Avellanes serà la seu de les Jornades sobre Història de l’Església de la religiositat, les més importants realitzades a nivell europeu, en les que s’hi reuneixen el major nombre d’especialistes sobre la temàtica.

Les III Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes se centraran en l’estudi específic de L’ESPAI SAGRAT AL MÓN MONÀSTIC MEDIEVAL.

L’objectiu principal del curs és entendre i explicar la vida dels monjos, monges i canonges a partir dels espais monàstics en els quals desenvolupen la seva vida religiosa. Analitzant el concepte d’Espai Sagrat, no només des de la perspectiva física, sinó també des de la seva vessant litúrgica i simbòlica.

Tal i com s’ha anat fent les anteriors edicions de les Jornades, és vol fer un anàlisi del tema d’estudi des de diferents enfocs, per això es convida especialistes procedents de diferents disciplines, com la història, la història de l’art, l’arqueologia i la teologia. Al mateix temps es convida professors de diversos països i regions d’Europa per tal de conèixer casos diversos i poder fer un anàlisi comparatiu. Enguany vindran professors de França, Itàlia, Portugal, Gran Bretanya, Dinamarca, Alemanya, Cantàbria, Castella-Lleó, i Catalunya.

Amb l’objectiu de fer arribar a les persones aquest coneixement s’organitzen també dues activitats de caire més divulgatiu com la Visita guiada als espais sagrats del monestir de les Avellanes, que dirigirà el Dr. Francesc Fité (Universitat de Lleida), i el primer Sopar Monàstic Medieval, dirigit pel Dr. Antoni Riera (Universitat de Barcelona) i amb la col•laboració de l’equip del cuiners del Monestir de les Avellanes.

També s’ha posat en marxa una tercera iniciativa que és l’exposició “El simbolisme dels espais monàstics medievals de Catalunya”, es tracta d’un projecte per realitzar una exposició itinerant que expliqui els espais sagrats dels monestirs a partir dels monestir medievals de Catalunya. Per poder finançar el projecte s’ha iniciat una campanya de microfinançament a través de la web www.verkami.com (verkami és una plataforma online de crowdfunding o microfinançament per a projectes creatius)

Les Jornades estan destinades a estudiants, professors i al públic en general, especialment totes aquelles persones que tinguin interès en conèixer la història del monacat medieval i el simbolisme dels seus espais sagrats, de la mà dels millors especialistes europeus.

L’hostatgeria i el restaurant del Monestir ofereix ofertes d’allotjament i menús per a tots aquells inscrits en les Jornades, ampliable també als inscrits al Curs d’Estiu de la Càtedra d’estudis medievals Comtat d’Urgell, de Balaguer.

Web de les III Jornades

Compartir