Aplec de la Mare de Déu d’Arboló, patrona del Pallars

arbolo_2012__cel_lebracio

Diumenge dia 6 de maig, amb molt de fervor i una gran assistència de fidels es va celebrar l’Aplec de la Mare de Déu d’Arboló, al terme d’Arcalís dins el municipi de Soriguera, i que és Patrona del Pallars, segons que proclamen els seus Goigs.
La festa de l’Aplec, sempre el primer diumenge de maig, fou presidida per l’arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives, i el Rector i Arxiprest Mn. Antoni Elvira, acompanyats pel diaca Josep Montoya, que han celebrat una solemne eucaristia a l’aire lliure, a la qual enguany han assistit l’Hble. Conseller dInterior Felip Puig, l’alcalde de tot Soriguera Il·lm. Sr. Albert Vilardell, així com altres Alcaldes, Senadora i Diputats, amb el Grup dels Amics d’Arboló, que tenen cura del Santuari al llarg de l’any i nombrosos fidels que ja hi havien acudit a peu des de Baró o des de Gerri de la Sal, o passant pel nou Pont d’Arcalís sobre la Noguera Pallaresa (1973).

Aquest any tots els pelegrins hi han anat amb el cor ple d’acció de gràcies després del devastador incendi de primers de maig, que va respectar sortosament l’ermita de la Mare de Déu, però que va cremar tot l’entorn i va fer mal a boscos i propietats de la comarca del Pallars Sobirà. Tothom està molt agraït als diferents cossos de seguretat i salvament per la tasca tan elogiable que van realitzar, i així ho han manifestat al Conseller d’Interior de la Generalitat.

L’arquebisbe Joan-Enric ha posat en relleu a l’homilia la vida nova que l’Esperit Sant dóna a tots els qui, pel baptisme, hem estat empeltats en Crist, com els sarments en el cep. Així mateix, que hem de donar els fruits que Déu espera de nosaltres i que a Ell li dóna molta glòria. Les podes que Déu ens fa com a bon vinyater són perquè donem més bon fruit, i així hem de comprendre les nostres proves, malalties i fracassos. N’hem de sortir renovats, convertitts i millorats, per la gràcia de Déu. I més solidaris. La mateixa crisi econòmica actual, si junts l’afrontem i no ho deixem tot per a les Autoritats, ens en sortirem, perquè Déu ens estima i vol salvar, i té sempre un missatge d’esperança per a nosaltres, ja que som els seus fills ben estimats.
A l’ermita del segle XII bellament restaurada s’hi manté un culte immemorial en les penyes agrestes prop del riu Noguera Pallaresa, amb una imatge de Maria amb l’Infant assegut a la seva falda, refeta el 1940, que mostra la Mare de Déu que dóna el seu Fill diví als pelegrins. Ell està assegut sobre el genoll esquerre de la Mare coronada, amb un posat molt tendre i humà, agafant-se el seu peu, que un colom besa delicadament.
arbolo_2012_arribada_del_seguiciarbolo_2012_arriben_autoritatsarbolo_2012_esperantarbolo_2012_a_misaarbolo_2012_felip_puigarbolo_2012_salutacioarbolo_atentamentarbolo_2012altarpanor_mica_ii
Compartir