Els escriptors Lluís Racionero i Mn. Josep Mas Bayés, Canonge d’Urgell, van exposar les seves contraposades visions sobre grans qüestions com l’origen del cosmos, el coneixement humà, el mal i les religions, aquest dimarts 3 d’abril a la Sala Sant Domènec de La Seu d’Urgell, en un debat amb format d’atri dels gentils (en què conversen catòlics i no creients amb l’objectiu de buscar junts la veritat) organitzat per la parròquia de Sant Ot com a preparació a la Setmana Santa i la Pasqua de resurrecció.
L’ampla experiència d’aquests dos pensadors vinculats a La Seu d’Urgell va propiciar que parlessin davant unes 80 persones amb una desinhibida franquesa, mostrant les seves divergències i les seves oposades concepcions del món i de la persona humana fins i tot amb humor.
Racionero, que va abandonar ben jove la fe catòlica per seguir un recorregut que ha passat per la filosofia hindú, el budisme i el taoisme, va exposar breument la seva visió panteista del món i la resposta que ofereix la física quàntica. Va dir que “la realitat és una ficció”, en el sentit que tot el que existeix és energia. Qui dirigí la Biblioteca Nacional d’Espanya i ha escrit desenes de llibres afirmà que ni els sentits, ni la raó ni el llenguatge serveixen per a respondre els grans “perquès” i per tant no cal plantejar-se grans preguntes, com per exemple la de Déu, i va confessar que ell busca la felicitat intentant posar-se al ritme de la natura.
Josep Mas Bayés, que l’any vinent complirà 60 anys de sacerdot, va discrepar d’aquesta visió de la realitat dient a tots els presents en l’antiga església dels dominics que “cap de vostès és una ficció”. Després de fer un breu repàs a grans llibres de diverses cultures que al llarg de la història han donat resposta a l’origen de l’univers, va dir que la Bíblia parla d’un Déu que no s’ha fet, que és etern, que es presenta dient “Jo sóc el qui sóc”.
A continuació, els ponents van parlar breument sobre el mal, la llibertat, l’ètica i les religions. Racionero va dir que “el mal és el preu de la llibertat”, i Mas Bayés va destacar la necessitat que la persona actuï respectant unes normes, encara que siguin mínimes. Finament, tots dos van coincidir en la importància d’intentar buscar la felicitat.