Felicitació del Copríncep als Andorrans

Els mitjans de comunicació d’Andorra han publicat el dia 24 de desembre un breu article de felicitació del Nadal i l’Any Nou als andorrans per part del Copríncep episcopal Mons. Joan-Enric Vives.

Us l’adjuntem:

Sant Nadal ple d’esperança

Benvolguts,

Permeteu-me que m’apropi a tots a través dels mitjans de comunicació per desitjar-vos, ben de cor, unes santes festes de Nadal i any Nou. Visquem amb goig aquests dies de família, dies de trobaments i de records, i proposem-nos un compromís encara més fort d’amor i solidaritat amb els qui ens envolten i amb els qui més ens necessiten.

Entre tots els dons que jo demano, crec que el més necessari, enguany, per a tots, és el de l’esperança. Miro de parlar-ne a tots els recessos on participo. Tenir esperança, ens obre al misteri de la nostra existència, que s’aclareix en el misteri del Fill de Déu fet realment home com nosaltres. L’ésser humà és l’únic que espera, perquè està llençat vers el futur, vers l’eternitat. I necessita l’esperança per vèncer les pors de tot el que és advers en aquest món. L’Esperança sempre està molt relacionada amb viure la fe confiada i amb estimar de forma concreta i compromesa.

Tot agraint el do del Concili Vaticà II en els 50 anys del seu inici, aquestes festes desvetllen celebracions de Pau i de fraternitat. “Feliços els qui treballen per la pau!” titula el Papa el seu darrer Missatge sobre la Pau per a l’1 de gener de 2013. Ell destaca que “els que treballen per la pau són els que estimen, defensen i promouen la vida en la seva integritat”.  Defensa el dret a la vida i també el dret al treball, a la llibertat religiosa i al matrimoni entre home i dona, i afirma que el terrorisme, les guerres, les desigualtats socials i els fonamentalismes religiosos també representen un perill per a la pau.

“La pau no és un somni, no és una utopia: la pau és possible. Els nostres ulls han de veure amb més profunditat, sota la superfície de les aparences i les manifestacions, per descobrir-hi una realitat positiva que existeix en els nostres cors, perquè tot home ha estat creat a imatge de Déu i cridat a créixer, contribuint a la construcció d’un món nou”.

Necessitem molta “fe/esperança/caritat” per a afrontar crisis, reptes i dificultats amb coratge, per animar-nos en el camí de la vida, per superar fracassos i desencisos, per construir el país fratern i just que necessitem, per ser més solidaris amb els qui sofreixen, per estimar a semblança de Jesús, que neix humil i pobre a Betlem.

Davant Jesús que neix a Betlem, no podem oblidar ningú. Que la tendresa d’aquests dies de Nadal ens mantingui oberts a l’amor, a la joia i a la solidaritat.

Us desitjo santes festes de Nadal, Any Nou i Epifania,

+Joan-Enric Vives,

Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra

 

Compartir