El romànic de la Vall de Boí atrau molts visitants

sant_climent_de_tauell_nevat

El conjunt romànic de la Vall de Boí va ser un dels principals atractius pels visitants de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran i de Catalunya, durant el pont de la Mare de Déu de la Puríssima. En total s’han comptabilitzat 1656 visites. És tracta de vuit esglésies i una ermita: Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d’Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat i Sant Quirc de Durro, Santa Maria de Cardet i l’Assumpció de Coll, que l’any 2.000 van ser declarades patrimoni mundial de la humanitat per la UNESCO, ja que són unes construccions excepcionals que es mantenen vives perquè s’hi manté el culte. Visitar-les, permet conèixer la important activitat constructora i artística que va viure la Vall de Boí durant els segles XI i XII, i viure la gran devoció dels fidels, que ha mantingut viu el patrimoni eclesial al llarg dels segles més enllà de les vicissituds històriques.

Construïdes sota la influència del romànic llombard, són edificis de tres naus que s’aixequen amb petits carreus de granit i es cobreixen amb embigats de fusta o voltes de canó. En destaquen sobretot els campanars. En el seu interior, les pintures, les talles i els frontals d’altar, mostren diverses imatges que revelen els valors espirituals d’aquella societat.

Durant les festes de Nadal, en el conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí s’hi manté el culte i es fan les celebracions de Nadal. A més, s’obrirà al turisme cada dia del 27 de desembre al 6 de gener, de 10 a 14h. i de 16 a 19h.
Compartir