Representació de la Llegenda del Sant Crist de Balaguer

0dscf5529

Com ja és tradició, l’endemà de la festa del Sant Crist de Balaguer, dia 10 de novembre, la comunitat de Clarisses ofereix el memorial de l’arribada del Sant Crist amb la representació de la Llegenda. El guió és creació de Fra Gerardo Sarapura, franciscà, i la coreografia de la directora de l’Escola de Dansa, Montse Miret. Enguany s’hi han incorporat un bon nombre de nens, sumant encant a la representació.

El desig de les Clarisses amb aquesta aportació a les celebracions del Sant Crist, és de renovar en els fidels de Balaguer i de la comarca aquella impressió de fe i consolació sentida pels seus avantpassats amb l’arribada de la sagrada imatge. Els ressons que van arribant confirmen que s’ha aconseguit; així ho expressen algunes persones: “ens va agradar perquè era molt bella, molt ben feta i breu”. Per part nostra, la comunitat clarissa també renova i assumeix amb molt de respecte i responsabilitat l’herència rebuda per les primeres fundadores.

Sobre la missa, hem de saber que molts anys enrere, hi va haver un greu accident a Balaguer, que es va recordar com “els morts del molí”. Per ells es va oferir la santa Missa del 10 de novembre, dia següent a la festa. Des de llavors, cada any, s’aplica la santa missa del dia 10 pels difunts de la ciutat. Aquest any va ser presidida per Mn. Joan Pujol.
Sobre el centenari podem dir que l’any 1900 va compondre Mn. Cinto Verdaguer l'”Himne de la Romeria” en honor del Sant Crist de Balaguer. Es va estrenar en el Jubileu d’aquell mateix any, amb música del Mestre Sorribes, en presència del Cardenal Casañas, Bisbe d’Urgell, i de Mons. Messeguer, bisbe de Lleida. Però va ser en el Jubileu de l’any 1912 -ara se’n compleix el centenari-, quan es va cantar per primera vegada l'”Himne de la Romeria” amb música del Mestre Marfany.
dscf5521dscf5533dscf5534dscf5537
Compartir