Repàs de l’any 2008 a la Diòcesi d’Urgell i felicitació nadalenca al Sr. Bisbe

En la felicitació nadalenca al Sr. Bisbe i a la Cúria del dia 24 de desembre, el M.I. Vicari general Mn. Joan Pujol va llegir la següent “Crònica de l’any 2008” eclesialment viscut a Urgell, que us aportem a continuació.

Fets a destacar de l’any 2008:

1.- Acord entre la Santa Seu i el Principal d’Andorra. Signat a Roma el 17 de març pel M.I. Sr. Albert Pintat, cap de Govern i l’Emminentíssim Senyor Cardenal Tarcisio Bertone, Secretari d’Estat del Vaticà, aprovat pel M.I. Consell General el 15 de maig, ratificat pel Tribunal constitucional el 5 de setembre i presentat solemnement en l’acte d’intercanvi dels instruments de ratificació de l’Acord al Palau del Vaticà el 12 de desembre. Amb aquest acord queda confirmat el paper del bisbe d’Urgell com a copríncep d’Andorra, s’estableix un ferm compromís entre la Santa Seu i la Constitució andorrana i es regulen les relacions de l’Església Catòlica amb l’Estat Andorra amb pactes específics en matèria de culte, ensenyament  de la religió als centres escolars, matrimoni canònic i regim econòmic. Un moment històric del que compartim, amb vós, la satisfacció d’haver-lo aconseguit.

2.- Restauracions artístiques. Una important tasca que ens fa sentir autoestima i Església viva que vetlla pel seu patrimoni, fruit de moltes generacions de fidels. (Agraïment a Mn. Mauri i a les seves innumerables gestions).

  • Abril: inauguració obres Santa Maria de Taüll i Cardet.

  • Maig: Restauració de les pintures d’Unha i de Mur

  • Juliol: Còpia de la Majestat de Travesseres, Ermites d’Espui i de Beranui, Santa Margarida de Gòsol.

  • Agost:  Restauració del Retaule de la Mare de Déu de la Muntanya de Caregue, el campanar de Cérvoles (Senterada) i la creu de terme de Montardit de dalt.

  • Setembre: Benedicció de les noves estacions del Via Crucis de Núria.

  • Octubre: Benedicció a Ponts del relleu dels beats màrtirs, fills del poble, Mn. Josep Tàpies i Mn. Josep Sala i de l’estàtua de Sant Pere que corona l’església parroquial; Restauració de l’església parroquial de Vilves; restauració de la imatge de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp.

  • Novembre: Pintures  romàniques de Sant Vicenç d’Estamariu, nova imatge de la Mare de Déu dels Dolors al Sant Crist de Balaguer, Reproducció del frontal de l’altar de Baltarga i campanar i façana de l’església d’Albesa.

  • Altres: Agramunt, Capella casa espiritualitat del Sant Crist de Balaguer…

3.- La mort de la mare, la Sra. Cornèlia. Morí el diumenge de Rams, 16 de març i la missa exequial a Barcelona el dimarts sant a la capella del tanatori de les Corts a Barcelona i el funeral celebrat l’endemà a la Catedral d’Urgell aplegà les màximes autoritats del Principat d’Andorra, de la Generalitat i de la ciutat d’Urgell i fou concelebrada per un nombrós  grup de preveres que es feren presents tant a la missa exequial com al funeral de La Seu d’Urgell, en una mostra emotiva de l’apreci i estima pel nostre bisbe i pastor i per la seva mare.

4.- La participació de la diòcesis a l’any jubilar de Lourdes. De tots es coneguda la vostra devoció a la Mare de Déu de Lourdes i l’entusiasme amb el que animeu cada any el pelegrinatge diocesà. Enguany, amb motiu dels 150 anys de les aparicions de la Mare de Déu a Santa Bernardeta i l’any jubilar, les activitats envers Lourdes han estat més notables. El mes d’abril presidíreu un pelegrinatge a Nevers i a Paray-le-Monial, a les tombes de Santa Bernardeta i de Santa Margarita Maria Alacoque; el mes de juny acompanyareu el pelegrinatge diocesà; el setembre us féreu present a la trobada del Sant Pare i finalment el desembre Mn. Ignasi us representà en la cloenda de l’any jubilar.

5.- L’homenatge a l’arquebisbe-bisbe emèrit Mons. Joan Martí Alanis. Amb motiu de celebrar els bo anys vàreu voler retre un merescut i emotiu homenatge a l’arquebisbe Martí. Com vau escriure al pròleg de la Miscel·lània que recull un pomell dels seus escrits, ·aquesta ofrena vol ser un acte de reconeixement i d’homenatge per la seva profunda petjada deixada amb el seu pas pel Bisbat d’Urgell i el Principat d’Andorra, als quals ha vessat  tant d’amor, d’afecte, de donació i de saviesa en la seva cura pastoral”. Tot i el mal temps, que van impossibilitat la presència de la majoria dels preveres del bisbat, la festa va ser emotiva i sincera, una mostra d’agraïment profund pel qui va ser durant 32 anys el nostre pare i pastor.

6.- Any de celebracions i aniversaris. Des de la celebració de l’any jubilar a Tarragona amb motiu dels 1750 anys del martiri del bisbe Sant Fructuós i dels seus diaques Auguri i Eulogi, el mil·lenari de l’abat Oliva a Ripoll i a Cuixà, els 550 anys de les aparicions de la Mare de Déu del Miracle als nois de Riner, al Solsonés, els 150 anys de la fundació de la congregació de la Sagrada Família d’Urgell, tan vinculada al nostre bisbat i al bisbe d’Urgell, fins a les celebracions més familiars amb motiu dels 60 anys de l’Escola de Magisteri Ramon Llull, els 50 anys del CPL i els 40 anys de la Facultat de Teologia de Catalunya, del CEP, de Justícia i Pau de Barcelona i de la comunitat de Sant Egidi. En tots us hi heu fet present, palesant així el vostre apreci i el de tot el bisbat amb aquestes institucions tan estimades.

7.- L’atenció a les persones. Porteu al cor els vostres preveres. Per això heu volgut presidir les exèquies de Mn. Antoni Tort a Castellserà, les de Mn. Roc Salvia a Bellvís, les de Mn. Lluís Girbau a Ribes de Freser i a Santa Maria de Taüll i les de Mn. Joan Mas a La Catedral, i també visitar a Mn. Sebastià Bonjorn en la seva llarga malaltia, així com assistir al funeral de Mons. Joan Carrera i a l’homenatge del bon professor i amic Josep Mª Via Taltavull, a Barcelona. Mes enllà d’aquests gestos perceptibles per a tothom, es fa impossible mesurar les innombrables converses amb els preveres, les visites pastorals, especialment la de La Massana, les confirmacions arreu del bisbat, l’atenció al Seminari, en una nova i esperançada primavera vocacional, l’acolliment de preveres d’altres bisbats per tal que se sentin aquí com a casa seva i les llargues estones de pregària pels vostres col·laboradors i pels malalts. En aquest capítol d’atenció a les persones heu viscut amb profunda joia l’ordenació de dos nous preveres, Mn. Pau Bellido i Mn. Juan Pablo Esteban i heu comprovat la bona salut de la comunitat de les monges Clarisses del Santuari del Sant Crist de Balaguer amb la professió de la Gna. Marta Alícia i una nova vocació.

8.- Per acabar, voldria fer esment a algunes altres presències en fòrums nacionals i internacionals que us han enriquit i segurament també han estat enriquidores pels qui hi han participat:

  • L’Assemblea d’ordinaris catòlics de Terra Santa, on hi teniu fondes arrels.
  • La Trobada per la Pau de Xipre, organitzada per la Comunitat de Sant Egidi.
  • L’Expo de Saragossa, representant el Principat d’Andorra com a copríncep.
  • La trobada a València amb els Degans de les Facultats de Comunicació catòliques d’Espanya.
  • El Congrés sobre Sant Pau i Sant Fructuós a Tarragona en el marc de l’any jubilar.

Estimat Sr. Bisbe: En aquesta felicitació nadalenca que us adreço en nom de tots els qui avui us acompanyem i en nom de tots els qui preguen per vós i us recorden i estimen, voldria fer meves les paraules que fa pocs dies ens adreçava Sant Pau en el diumenge “Laetare”: Viviu sempre contents, no us canseu mai de pregar, doneu gràcies en tota ocasió”. És el que fem avui, tot desitjant-vos un Bon Nadal, ple de gràcia i de pau.

Compartir