El Dr. Salvador Pié-Ninot a la Jornada de formació permanent per als preveres sobre el Sínode d’octu

El dia 9 de febrer, al Santuari del Sant Crist de Balaguer, va tenir lloc la 2ª jornada del curs de formació permanent per a preveres i delegats diocesans del Bisbat d’Urgell, presidida pel Bisbe Joan Enric Vives. El ponent fou el Dr. Salvador Pié-Ninot, professor de Teologia Fonamental i d’Eclesiologia, a la Facultat de Teologia de Barcelona i a la Pontifícia Universitat Gregoriana, a Roma.

Mn. Salvador Pié fou cridat per la Santa Seu com a expert en els treballs de la passada Assemblea del Sínode de Bisbes, que es reuní a Roma del 5 al 26 d’octubre de 2008 i és un especialista reconegut en aquest tema, sobre el qual realitzà la seva tesi doctoral.

El ponent va destacar la importància del Sínode de Bisbes, com una institució nova creada al final del Concili Vaticà II per a concretar la col·legialitat episcopal amb el Primat i Bisbe de Roma, el Papa. D’aquí que la celebració del Sínode dels Bisbes estigui sempre envoltada d’un esperit que recorda tant el Concili Vaticà II i que, en el cas d’aquest recent Sínode, s’ha posat més en relleu ja que ha tocat un dels temes conciliars cabdals, com és la Paraula de Déu en la vida i la missió de l’Església, inspirant-se en la Constitució Dogmàtica Dei Verbum del Concili.

El professor Pié va subratllar diverses conclusions del Sínode: a nivell eclesial-sinodal, va ser una gran experiència eclesial viva (amb 253 pares sinodals); a nivell pastoral-pràctic, el rellançament de la prioritat de la Paraula de Déu en l’Església, en totes les seves accions i a nivell teològic la valoració de la gran Constitució dogmàtica del Concili Vaticà II, Dei Verbum.

Va explicitar algunes propostes aprovades al Sínode i aplicables a nivell pastoral a les comunitats: la lectura orant o lectio divina; la formació bíblica de tot el poble de Déu; cursos de difusió de la Sagrada Escriptura; la promoció d’edicions populars; l’animació bíblica de la pastoral…

Per al ponent, el conjunt de les propostes del Sínode han suscitat un ben necessari rellançament del caràcter fundant de la Paraula de Déu en tota la vida de l’Església.

La jornada es clogué amb una pregària al nou Oratori de la Casa d’Espiritualitat del Sant Crist de Balaguer i amb un dinar de germanor entre tots els assistents.
cimg0198cimg0199cimg0212
Compartir