Visita del bisbe d’Urgell a la parròquia d’Albesa

Diumenge 15 de Febrer, el Bisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, ha presidit la celebració eucarística a l’església de la Mare de Déu de l’Assumpció d’Albesa, en la seva primera visita a aquesta parròquia de la Noguera des que es van enllestir la reconstrucció del campanar.

El Bisbe Joan-Enric ha valorat molt la implicació dels veïns en els treballs de restauració del temple, així com l’esforç i la bona col•laboració mostrada per les institucions públiques, que ha fet possible aquesta important intervenció arquitectònica. Des de l’any 2002 i fins al 2007, l’Ajuntament d’Albesa ha treballat per obtenir els recursos necessaris per a la reconstrucció del campanar d’espadanya que fou enderrocat durant la Guerra Civil i per a la restauració de la façana de l’església. L’Ajuntament ha mostrat alhora una gran sensibilitat i predisposició vers aquesta actuació, pel gran significat que té la recuperació del patrimoni històric i monumental que representa l’església de la Mare de Déu de l’Assumpció, catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, i que allotja un retaule en pedra del segle XIV, de gran valor artístic i un dels més emblemàtics d’una de les dues escoles de retaulers que hi va haver a les terres de Lleida en l’època. A més del treball desplegat per l’ajuntament d’Albesa, també ha estat importat la col•laboració de la Diputació de Lleida i del Departament de Cultura de la Generalitat en la restauració del campanar.

El Bisbe d’Urgell també ha pogut admirar el nou vitrall instal•lat a la rossasa de la façana principal, obra i donació de l’artesà de la vila Josep Maria Graells i de la seva esposa, Maria Assumpta Planas de Farnés. La voluntat de respectar al màxim la fesomia original del campanar va fer que el rellotge que ocupava la rossasa s’hagi instal•lat a la base de l’espadanya. Aquest canvi d’ubicació va suggerir la idea de col•locar un vitrall que alhora incrementaria el valor patrimonial del temple. Fou així com l’alcalde d’Albesa, Antoni Balasch, junt amb el rector de la parròquia, Mn. Josep Maria Tarragó, i amb Mn. Ramon Clua, varen pensar a proposar l’obra a Josep Maria Graells, qui de seguida va acceptar l’encàrrec. El vitrall, d’1,25 metres de diàmetre, porta el títol de “Mares”, i està inspirat en l’escultura “La Pietat”, de Miquel Àngel.
vitrall_albesacampanar_albesa
Compartir