Trànsit i festa de Santa Clara a Balaguer

El dia 11 d’agost s’ha celebrat la festa de Santa Clara al Santuari del St. Crist de Balaguer. A les 19 hores ha començat l’Acte sacramental del “Trànsit de Santa Clara” i a continuació la Missa de la solemnitat.
Aquest any la representació del Trànsit ha estat preparada, amb les Germanes Clarisses, pel franciscà artista Frà Gerardo Sarapura, i interpretat per l’Escola de Dansa de Montse Miret, de Balaguer.

Ha tingut dues parts. La primera, mirant el passat, és com descórrer el vel de l’invisible amb la dansa de la comunitat que inicia la primera escena, la dansa de la malaltia que va voltant Clara fins embolicar-la postrada en el llit; la dansa del Benvolgut que interpreta la consoladora visita del Senyor, que féu que preguntés a la germana que l’acompanyava “¿Veus tu el Rei de la glòria que jo estic veient?”, i finalment la dansa de la Verge acompanyada de les santes verges, que decoren Clara i la cobreixen amb el vel transparent de la mort.
La segona part interpreta el present. Les clarisses dansen al voltant de la icona de Sta. Clara i li reten homenatge cobrint-la de pètals de roses. Després dues germanes aixequen i mostren la icona i inicien una processó pel passadís central, les altres acompanyen amb làmpades “vessant la llum de Clara” sobre els assistents. Al final les germanes, a cor, donen la Benedicció de Santa Clara.
La Santa Missa que va seguir el Trànsit va ser presidida per Frà Ramon Domènech, OFM, Vicari judicial de l’Arquebisbat de Barcelona, i concelebrada per Frà Josep M ª Massana, Vicari Provincial, l’Arxiprest Mn. Ramon Soler, Mn. Pau Vidal Capellà del Santuari, Mn. Ermengol, Rv. Inocente G. de Andrés, Frà Gerard Sarapura i Frà Davide, franciscà de Pavia (Itàlia). Al final ha estat repartit el pa beneït de Sta. Clara.
Hi han assistit l’Alcalde de Balaguer Il·lm. Sr. Miquel Aguilà i la Regidora de Cultura. Entre els prop de 400 assistents estava la comunitat de Germans Franciscans de Creu Blanca, els Hospitalaris de Sant Joan de Déu d’Almacelles, Carmelites de Lleida, germanes Cordimarianas de Balaguer, etc. I molts fidels provinents de Balaguer, Lleida, Barcelona, i pobles de la Comarca de la Noguera.
El que havia estat anunciat, que “Balaguer celebra Santa Clara”, s’ha acomplert puntualment. Clara, la Dama Pobra segueix vessant llum, dolçor i tendresa sobre els que se li acosten i la invoquen. Santa Clara, pregueu per nosaltres!
CIMG1633CIMG1386CIMG1492CIMG1511CIMG1533CIMG1566CIMG1600DSCF4501DSCF4503DSCF4504DSCF4505
Compartir