El Bisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, fa memòria el tràgic inici de la Segona Guerra Mundial durant la seva homilia en la festa de Sant Gil a Nuria

A l’acte hi han assistit el Bisbe de Perpinyà i representants de la diòcesi de Nimes, on es venera Sant Gil; i també el Cap de Govern i el Síndic General d’Andorra, Jaume Bartumeu i Josep Dalleres.

Mons. Joan-Enric Vives ha fet memòria als assistents a la Festa de Sant Gil del tràgic inici de la Segona Guerra Mundial amb la invasió de Polònia per part d’Alemanya, justament un 1 de setembre. Setanta anys després d’aquella data, ha remarcat que el que es va passar va dur a Europa a una situació tristíssima, “potser un dels esdeveniments més mortífers dels que ha viscut el continent” que va desenbocar a la creació i manteniment d’uns règims totalitaris “que tanta importància van tenir per la configuració d’Europa”. Ha fet referència a Joan Pau II i la encíclica que va publicar ara fa vint anys, assenyalant que cal demanar perdó per la tragèdia que va suposar per a tants mils de persones.

En aquest sentit, ha recollit dels Evangelis la figura del Bon Pastor i ha parlat de la tasca que ens queda oberta a “tots els pastors de la Terra”. “Hem d’aprendre de Jesucrist a ser pastors: els pares i mares, els educadors, totes aquelles persones que tenim responsabilitats en la societat” i posar-se al servei dels grans ideals i dels oprimits, els necessitats, al servei de la solidaritat en temps de crisi i transmetre els valors de l’amor i del diàleg més enllà de fronteres i creençes diverses.
Mons Joan-Enric ha posat en mans de Sant Gil “la nostra necessitat d’un mon en pau, que visqui amb respecte dels drets humans. La necesitat d’una pau traballada, continuament fonamentada”. El Bisbe d’Urgell ha presidit la missa solemne de Sant Gil, al Santuari de Núria, en un acte molt lluit. Han concelebrat amb ell, el Bisbe de Perpinyà, Mons. André Marceau, el representant del Bisbe de Nimes i el Vicari Episcopal per Assumptes Econòmics d’Urgell, Mn. Josep M. Mauri; a més dels Rectors Custodis de Núria, Mn. Joan Parera i Mn. Melcior Querol, el Rector de Queralbs, Mn. Albert Llanes i d’altres sacerdots de Perpinyà i de Nimes.
A l’acte hi han assistit enguany destacades personalitats polítiques: el Cap de Govern d’Andorra, M.I. Sr. Jaume Bartumeu i el Síndic General, M.I. Sr. Josep Dalleres, el President del Patronat de la Vall de Núria, Sr. Joan Ganyet i el President de Ferrocarrils de la Generalitat, Sr. Joan Torres, a més de l’Alcalde de Queralbs, Sr. Manel Foz.

Audiovisual “Núria i la Mare de Déu”
El Santuari ha estrenat un audiovisual sobre la Mare de Déu de Núria i la Vall: “Núria i la Mare de Déu”, en una projecció que s’ha dut a terme a l’Auditori. Produït per Editorial Claret a partir d’un encàrrec del Santuari, l’audiovisual vol reflectir la història i la llegenda de la Vall, que van de bracet agermanades amb l’esplèndida natura de l’entorn. Com en temps de Sant Gil, també avui som convidats a venerar Santa Maria.
Sant Gil és una de les festes tradicionals de Núria, juntament amb la de la Mare de Déu de Núria, el 8 de setembre, i la de Sant Pere, el 29 de juny. De fet, la tradició diu que per sant Pere els pastors pujaven el bestiar a pasturar per aquelles muntanyes i per sant Gil recollien els ramats per baixar-los cap a la vall, donant per acabada la temporada de pasturatge a l’alta muntanya. Sant Gil és el patró dels pastors, especialment dels pastors del Pirineu oriental, i celebren la seva festa, amb un caràcter netament religiós, al santuari de Núria. Els pastors ofereixen a la Mare de Déu els productes del bestiar: la llana, formatges i mantega de llet d’ovella, i un cap de bestiar, que representa la carn.
festa_de_sant_gil_2009_066festa_de_sant_gil_2009_100festa_de_sant_gil_2009_110festa_de_sant_gil_2009_118festa_de_sant_gil_2009_119festa_de_sant_gil_2009_144festa_de_sant_gil_2009_121
Compartir