Andorra la Vella dedica un monument a la memòria de Mons. Justí Guitart

El Bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va beneir i inaugurar a la tarda d’ahir, dimecres 9 de setembre, el monument dedicat a la memòria de Mons. Justí Guitart Vilardebò, qui fou Bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra durant el període de 1920 a 1940. El monument és un bust en bronze damunt un pedestal de granit, obra de l’escultor Manuel Cusachs, que ha quedat emplaçat davant la rectoria d’Andorra la Vella i del Comú, a tocar dels jardins que envolten l’absis romànic i el campanar de l’església de Sant Esteve. El monument ha estat una donació de la Fundació Sant Romà, una entitat privada l’objectiu principal de la qual consisteix a “donar a conèixer les personalitats que han tingut un paper destacat en la història d’Andorra”, tal com va explicar durant la inauguració el president de la Fundació, Sr. Francesc Mora.

A la inauguració hi van assistir els Cònsols Major i Menor d’Andorra la Vella, M. I. Sra. Rosa Ferrer i M. I. Sr. Josep Vila; el Síndic General d’Andorra, M. I. Sr. Josep Dallerès; el Cap del Govern andorrà, M. I. Sr. Jaume Bartumeu; l’Arxiprest de les Valls, Mn. Ramon Sàrries; i destacades personalitats del Principat, entre els quals el Ministre d’Afers Exteriors, M. I. Sr. Xavier Espot; i el President del Consell Superior de la Justícia, M. I. Sr. Lluís Montanya. Mons. Vives estava acompanyat del Representant Personal del Copríncep, Mn. Nemesi Marquès, i del Secretari General de la Mitra, Sr. Joan Massa; També hi van ser presents el Director de Gabinet dels serveis del Copríncep francès, Sr. Pascal Escande, i el Sr. Francesc Badia i Batalla, darrer veguer episcopal i autor del llibre “El copríncep Mons. Justí Guitart i el seu temps (1920-1940)”, editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat dins la col·lecció “Biblioteca Abat Oliba”.

Precisament la presentació del llibre de Francesc Badia a Andorra la Vella, el 25 de març de 2008, va ser la llavor que va moure els promotors del projecte a encarregar una escultura per honorar la memòria del Bisbe Justí, tal com recordava la Cònsol Rosa Ferrer en la seva intervenció. La Sra. Ferrer va evocar algunes de les importants fites que va assolir Mons. Guitart durant el seu pontificat en un període especialment convuls de la història d’Europa, i va recordar molt especialment com un dels primers actes oficials del Bisbe Justí la coronació canònica de la Mare de Déu de Meritxell, el 8 de setembre de 1921, data en què es va interpretar per primer cop l’actual himne nacional del Principat d’Andorra. Mons. Vives, de la seva banda, va expressar l’emoció pel fet que la capital del Principat dediqui un monument a la memòria de Mons. Guitart, a través del qual “s’honora una figura que convé tenir-la molt a prop, una persona bona, recta, noble, molt intel•ligent, que va estimar i va treballar molt per Andorra, malgrat que alguns dels seus gestos van ser una mica incompresos”.

El bust del Bisbe Justí Guitart ha estat modelat en bronze mitjançant la tècnica de la “cera perduda”. L’escultor Manuel Cusachs va explicar que s’ha inspirat en la descripció que Francesc Badia fa en el seu llibre, la qual li ha suggerit la forma i l’expressió de l’obra: “la inclinació reverencial de la figura simbolitza el servei al poble, mentre que les mans que sobresurten del bust evoquen l’actitud ferma i el seu caràcter fort. El bust és damunt un monòlit de granit, treballat com si fos un bloc de roca viva, com a símbol de la personalitat del Bisbe Justí Guitart.”

img_7118img_7123

Més fotografies:

 

Compartir