Inauguració del curs al Centre d’Estudis Pastorals

El dia 26 d’octubre va tenir lloc la inauguració del curs 2009-2010 al Centre d’Estudis Pastorals de les diòcesis catalanes (CEP). L’acte fou presidit per l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, president de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), i hi van assistir el Bisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, secretari de la CET, així com els bisbes de Sant Feliu de Llobregat, de Girona, i el bisbe auxiliar de Barcelona.

El director del Centre, Mn. Josep Maria Domingo, vicari episcopal de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, va pronunciar el primer parlament, donant la benvinguda a tothom, recordant el bisbe Josep Maria Guix, i l’arquebisbe Joan Martí, traspassats els darrers mesos i anunciant els nous projectes del Centre, entre ells la “Xarxa CEP”.

El P. Antoni Serramona, secretari del Centre, va llegir la memòria del curs 2008-2009, fent esment de les diverses activitats celebrades en ocasió dels 40 anys del CEP, entre elles el Congrés sobre la parròquia missionera, en col•laboració amb la Facultat de Teologia de Catalunya. Es va referir també als deu anys de funcionament del Curs bàsic de pastoral i al projecte de la “Xarxa CEP”, un espai virtual de reflexió pastoral en què hi col•laboren ja més de 60 persones de les deu diòcesis catalanes i les tres de les illes Balears. Enguany, la “xarxa” treballarà sobretot la dimensió acollidora de la parròquia.

Tot seguit, Mn. Lluís Pou, rector de Sant Esteve de Granollers i delegat nacional del Col•loqui Europeu de Parròquies, va presentar una breu història d’aquesta institució eclesial, fundada ara fa 50 anys pel P. Connan, a París, i que cada dos anys ha reunit en diàleg i en intercanvi representants dels països europeus, per tractar totes aquelles qüestions relacionades amb la pastoral parroquial. Catalunya ha estat la seu de col•loquis europeus a Barcelona, Tarragona i Girona. El pròxim tindrà lloc l’any 2011 a Hongria.

La lliçó inaugural del nou curs, “Per una pastoral de proximitat, creativa i de proposta”, fou pronunciada per Mons. Sebastià Taltavull, bisbe auxiliar de Barcelona, que ha exposat amb senzillesa i profunditat els trets que ha de tenir avui la pastoral per fer present la bona notícia de l’Evangeli de Jesucrist a la nostra societat: fer-nos pròxims a tots i de tots, amb un llenguatge i unes formes entenedores, que proposin el missatge i el testimoni sempre nou de Jesús, el Bon Pastor.

En cloure l’acte, Mons. Pujol va agrair la labor de tots els que fan possible les activitats del CEP, recordant també els bisbes catalans traspassats recentment, i subratllant la importància de l’Any Jubilar Sacerdotal, que enguany està celebrant l’Església.

Compartir