Funeral massiu a Andorra la Vella per les 5 víctimes de l’accident del túnel de Dos Valires

Dimecres dia 18 de novembre a l’església de St. Esteve d’Andorra la vella, el Bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra ha presidit un funeral per les cinc víctimes de l’accident mortal del passat dia 7 a la sortida del túnel de Dos Valires en construcció, en el qual es van produir aquestes cinc morts i sis obrers més van quedar-hi ferits de consideració, i que són: Olimpio dos Santos Carriço i Antonio Maria Mateus Gonçalves, el dos que tenen la família que viu a La Massana i a Andorra la Vella respectivament, i altres tres Carlos Duarte Campelo Marques, Toni Cristiano da Costa Ribeiro i Carlos Alberto Nunes Alves.

Hi van assistir les Autoritats del país àmpliament representades i l’Ambaixador de Portugal a Andorra. Una gran multitud de prop d’un miler de persones omplia de gom a gom el temple andorrà i una gran multitud de fidels i amics dels morts participava en silenci des de fora.

Concelebraven el Vicari general, l’Arxiprest de les Valls i la totalitat dels preveres d’Andorra, i va cantar la Coral Ntra. Sra. de Fàtima de La Massana. Al final de la missa es va llegir el Missatge enviat per Sa Santedat Benet XVI a les famílies dels difunts i als ferits.

Fragments de l’homilia (en català i portuguès):

St. Esteve d’Andorra la Vella, 18 de novembre del 2009
Mons. Joan-Enric Vives, Bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra

Avui som aquí per pregar junts.

5 persones, cinc amics, cinc compatriotes han perdut la vida en aquest tràgic accident del pont dels Dos Valires, un ja era ciutadà andorrà i quatre eren ciutadans portuguesos. Tots obrers de la construcció, com tants que han fet gran el nostre país andorrà.

Tant si els coneixíem com si no, tant si som família o amics, com si no, tots són germans, i avui els trobem a faltar. Dins la família catòlica que ens uneix en una mateixa fe, creiem que cada persona és un fill de Déu únic, amb una dignitat inalienable, i amb una promesa de vida immortal.

Per això preguem per ells. És el millor que podem fer. Pregar per ells i per les seves famílies que els trobaran a faltar. I pregar també pels ferits i per totes les famílies i companys afectats.

Andorra i Portugal estem de dol. El món laboral està de dol. Quan un treballador mor o es fereix en el lloc de treball, tot el món laboral, tot el món, pateix i se’n ressent. Els que a uns afecta, ens afecta a tots.

Per això, en nom del Poble Andorrà, del Govern del Principat d’Andorra, de les institucions i empreses implicades, dels treballadors, i en el meu propi com a Bisbe i Copríncep d’aquest país, vull fer arribar des d’aquí el nostre sentit condol pel terrible accident ocorregut el dissabte dia 7 de novembre a La Massana, i que ha causat tant de dolor i pèrdua de vides humanes, amb ferits greus que sortosament s’estan recuperant.

Excm. Sr. Ambaixador de Portugal aquí present. A través de vós fem arribar avui la nostra sentida commoció al poble amic i germà de Portugal, amb qui tants llaços ens uneixen. Vulgueu transmetre al President de la República i a les Autoritats, però especialment a les 5 famílies dels difunts i als 6 ferits així com a totes les seves famílies, la nostra profunda solidaritat i proximitat espiritual amb tots els afectats per aquest tràgic accident. Fem avui la nostra oració pels difunts, tot demanant que siguin acollits a la felicitat eterna, per intercessió de l’estimada Nostra Senyora de Fàtima, Reina de Portugal.

El poble andorrà ha estat solidari amb tots els afectats. I aquesta solidaritat ha de continuar sempre.
Vull recordar i agrair en aquest moment els grans esforços que han fet des del primer moment : el Govern i el Consell general amb els Comuns, els valents Cossos de Bombers, la Policia, el SUM, la Creu Roja…; els metges i personal sanitari de l’Hospital Ntra. Sra. de Meritxell, les empreses i els mateixos companys treballadors, tants i tants andorrans i residents que hem seguit l’esdeveniment amb consternació, amb llàgrimes i amb dolor, amb pregària i comunió de sentiments. Aquests dies tots hem estat portuguesos.

Seria convenient poder acomplir la voluntat de totes les autoritats i saber les causes d’aquest terrible accident laboral, perquè la justícia pugui destriar les responsabilitats que hi puguin haver, perquè fets com aquest s’evitin en el futur. Així podrem millorar tant en seguretat com en eficiència, les condicions laborals de tots els treballadors d’aquest sector.

Gràcies germans portuguesos per la vostra contribució a fer una Andorra pròspera i gran. Crec humilment que aquest accident ha marcat una fita en la història del nostre país, fent més ferma i visible la germanor entre tots els andorrans per construir junts, entre tots, una societat unida i en pau, i per fer d’Andorra una pàtria comuna, un poble pròsper, just i pacífic. Així ho demano jo a Déu per intercessió de la Verge Maria, Senyora de Meritxell i de Fàtima, Consol dels afligits i Mare de l’Esperança.

 

Homilia en portuguès

Hoje estamos aqui para rezarmos juntos.
Cinco pessoas, cinco amigos, cinco compatriotas perderam a vida neste trágico acidente da ponte Dos Valires. Um era já cidadão de Andorra e quatro eram cidadãos Portugueses. Todos trabalhadores da construção que, como muitos outros, tornaram grande o nosso país, Andorra.

Quer os conhecessemos ou não, quer sejam familiares ou amigos, todos são nossos irmãos, e hoje sentimos a sua falta. Dentro da família católica, que nos une em uma única fé, cremos que cada pessoa é filha de um único Deus, com uma dignidade inalienável, e com uma promessa de vida imortal.

Por isso, rezamos por eles. É o melhor que podemos fazer. Rezar por eles e pelas suas famílias. Peço que rezemos também pelos feridos, pelas suas famílias e colegas afetados.

Andorra e Portugal estão de luto. O mundo do trabalho está de luto. Quando um trabalhador morre ou é ferido no trabalho, todo o mundo laboral sofre e se ressente. O que afecta a uns, afecta-nos a todos.

Portanto, em nome do povo de Andorra, do Governo do Principado de Andorra, Instituições e Empresas envolvidas, em nome dos trabalhadores e em meu próprio nome, na qualidade de Bispo e Co-príncipe deste país, desejo fazer chegar, desta forma, as nossas mais sinceras condolências, pelo terrível acidente que aconteceu no sábado, sete de novembro, em La Massana, que causou tanta dor e perda de vidas humanas e feridos graves que, felizmente, se estão a recuperar.

Exmo. Sr. Embaixador de Portugal aqui presente, por seu intermédio, enviamos a nossa sincera comoção ao povo amigo e irmão de Portugal, com o qual temos muitos laços que nos unem. Agradecemos que transmita ao Presidente da República e às Autoridades portuguesas, mas sobretudo às cinco famílias das víctimas mortais, aos seis feridos e todos os seus familiares,
a nossa mais profunda solidariedade e proximidade espiritual para com todos os afectados por este trágico acidente. Façamos a nossa oração de hoje pelos falecidos, pedindo que sejam acolhidos na felicidade eterna, através da intercessão da tão amada Nossa Senhora de Fátima, Rainha de Portugal.

O povo de Andorra foi solidário com todos os afetados. E essa solidariedade continuará para sempre.

Quero recordar e agradecer os grandes esforços que foram feitos desde o primeiro momento do acidente: por parte do Governo, do Conselho Geral e dos Comuns, dos valentes Corpos de Bombeiros, da Polícia, do SUM, da Cruz Vermelha …, dos médicos e equipa de saúde do Hospital Nossa Senhora de Meritxell, das empresas e dos próprios colegas de trabalho, dos muitos andorranos e residentes que seguiram o evento com consternação, com lágrimas, com dor, com oração e comunhão de sentimentos.
Durante estes dias todos nós fomos portugueses.

De acordo com a vontade de todas as autoridades, seria conveniente conhecer as causas deste terrivel acidente laboral, para que a justiça possa apurar as responsabilidades que possam existir e, desta forma, tentar evitar que acontecimentos como este voltem a suceder no futuro. Assim poderemos melhorar, quer em condições de segurança, quer em eficiência, as condições laborais de todos os trabalhadores deste sector.

Obrigado irmãos portugueses, pela vossa contribuição na construção de uma Andorra grande e próspera. Creio humildemente que este acidente se tornou um marco na história do nosso país, tornando mais visível e forte a fraternidade entre todos os Andorranos, para construirmos, todos juntos, uma sociedade unida e em Paz. Para fazer de Andorra uma pátria comum, um povo próspero, justo e pacífico. Por isso, peço a Deus a intercessão da Virgem Maria, Senhora de Meritxell e de Fátima, Mãe da Consolação e da Esperança.

Compartir