Resum de l’any en la felicitació de la Cúria al Sr. Bisbe d’Urgell

El dia 24 de desembre en l’Acte de felicitació de la Cúria al Sr. Bisbe, M;n. Joan Pujol, Vicari general li ha dirigit unes paraules de felicitació tot repassant les activitats pastorals del Bisbe d’Urgell, que després ell ha valorat com fetes per ell i els col•laboradors, sense els quals no faríem obra comuna d’Església.
El text complet és aquest:

Paraules de Mn. Joan Pujol i Balcells:

Un any més, estimat Sr. Bisbe, ens aplegueu, en aquesta vetlla de Nadal, a la Casa del Bisbat que voleu que sigui com la llar de tots, per a compartir el goig i el missatge del Nadal. És una bona ocasió, com acostumem a fer, per a contemplar aquest any que ja s’escola i que com una ofrena venim a portar al Diví Infant. Una ofrena com la dels pastors i la dels mags, senzilla, reflex de les petites coses de cada dia, fetes amb il•lusió, i que per això les recordem avui amb alegria i agraïment.

El primer record entranyable i cordial és per l’arquebisbe Joan Martí, el bisbe Joan, com l’acostumàvem a anomenar. Vos éreu a Barcelona, a la Clínica de l’Esperança, al seu costat aquell 11 d’octubre, mentre a la Basílica del Vaticà el Papa Benet XVI canonitzava el Pare Francesc Coll, fundador de les Dominiques de l’Anunciata, presents a Guissona en una fundació que el mateix sant havia impulsat. Fou una feliç coincidència. Mentre a Roma es cantaven les lletanies dels sants, des de l’Hospital de l’Esperança, acompanyat en la pregària i l’amor fraternal, el bisbe Martí pujava al cel. L’hem plorat, l’hem estimat, el portem al cor i el recordem agraïts per tot el que ens ha donat al llarg del seu pontificat. Els solemnes i alhora emotius funerals que van aplegar tanta gent de totes les condicions socials van ser un testimoni pregon de l’estima i veneració envers el nostre bisbe Martí, tan ben reflectida també en els més diversos mitjans de comunicació social de tots els nivells i tendències. Junt amb aquest record agraït hi ajuntem també els dels preveres traspassats enguany, als quals vau acompanyar, junt amb el vostre presbiteri, en la pregària de les exèquies i funeral: Mn. Francesc Balsells, Mn. Joan Marquilles i Mn. Ramon Gay.

Aquest any ha estat fecund en celebracions eclesials, celebracions que han motivat una intensa activitat pastoral:
– Vàrem assistir en gran nombre a la cloenda de l’any dedicat a Sant Fructuós. Al mateix lloc i el mateix dia, el 21 de gener, 1.750 anys després, a l’amfiteatre de Tarragona foren llegides les Actes del martiri, es celebrà l’Eucaristia i fou proclamat un missatge glosant la figura de Sant Pau i de Sant Fructuós i els seus diaques màrtirs. Fou una jornada de fraternitat sacerdotal amb els nostres bisbes, visitant els llocs sants on encara son visibles les petjades de Sant Pau i de Sant Fructuós.
– Hem viscut amb variades iniciatives als diferents arxiprestats i parròquies l’Any dedicat a Sant Pau per tal de conèixer la seva figura d’apòstol i els seus escrits. El pelegrinatge a Damasc i a Síria, presidit per vós i amb el que vareu voler coronar aquest Any sant, restarà en el record de tots els qui us acompanyàrem com unes jornades d’intensa espiritualitat entorn de la figura i el missatge de Sant Pau.
– Des de fa uns mesos que estem celebrant l’Any Sacerdotal. Un any que ens invita a reviure el do de l’Esperit que un dia vam rebre amb la imposició de les mans i que amb tant d’encert i unció ens vareu recordar en el recés diocesà que ens vau predicar el 30 de novembre. Amb motiu de la celebració d’aquest any, amb l’ajuda dels consells i dels arxiprestos heu organitzat un ampli calendari d’activitats espirituals que esperem donin un fruit abundant.
– Molt important ha estat també pel nostre bisbat la celebració dels 150 anys de Fundació de la Congregació de la Sagrada Família d’Urgell amb nombroses activitats, sobretot a La Seu d’Urgell i als col•legis de Santa Coloma i d’Escaldes. En tots els actes hi heu estat present, encoratjant aquestes religioses tan vinculades al nostre bisbat i que han rebut darrerament l’alegria de veure com des de la Santa Seu es reconeixien les virtuts heroiques de la seva fundadora la mare Anna Maria Janer.
– La publicació del nou Catecisme “Jesús és el Senyor” ha tingut una digna i fins i tot diria “cordial” recepció al nostre bisbat. Una recepció preparada acuradament pel Delegat de Catequesi amb les jornades de catequistes de l’any passat i les d’enguany, les reflexions fetes als consells presbiteral i pastoral diocesà i les nombroses conferències arreu del bisbat. Una publicació que ha propiciat un decret sobre la catequesi que ens ha d’animar a viure de manera renovada aquesta important tasca del ministeri de la paraula.
– La visita pastoral a la parròquia d’Andorra la Vella, les relacions amb el nou govern, junt amb la distinció que la Santa Seu ha volgut atorgar al ex-Cap del Govern Sr. Albert Pintat i a l’ex-Veger Sr. Francesc Badia pel seu servei a l ‘Església d’Andorra i la presentació de les Cartes credencials del nou Nunci del Vaticà a Andorra, Mons. Renzo Fratini han estat, entre moltes altres, activitats que us han apropat al poble del que en sou, com a bisbe, copríncep episcopal i als qui deveu estimació per doble motiu. Com una cirereta a aquest pastís pastoral vau tenir el goig de beneir i inaugurar el monument dedicat al bisbe Justí Guitart. Un bust en bronze damunt un pedestal de granit, obra de l’escultor Manuel Cusachs, que ha quedat emplaçat davant la rectoria d’Andorra la Vella i del Comú, a tocar dels jardins que envolten l’absis romànic i el campanar de l’església de Sant Esteve.
– La presentació a Roma, el 19 d’octubre i a la Universitat de Lleida el 3 de desembre del “Catàleg dels manuscrits jurídics de la Biblioteca Capitular de La Seu d’Urgell” fou un d’aquells actes que honoren la nostra Església diocesana, el seu Capítol de la Catedral i tots els qui al llarg de tants segles han tingut cura dels arxius. Mn. Benigne Marquès n’ha estat l’ànima.
– Un dissabte 7 novembre Andorra es vestí de dol. L’esfondrament de les obres d’accés al túnel dels Dos Valires, entre La Massana i Encamp va ocasionar 5 morts i 6 ferits. Us hi féreu present per portar el consol i un missatge de solidaritat i de pregària del sant Pare. Uns dies després, en el solemne funeral a l’església de Sant Esteve, una gernació de fidels, andorrans i portuguesos, encapçalats per les màximes autoritats del país, us van agrair la vostra presència i les paraules amb les que els vau consolar.

– Una tasca important és la de la constant recuperació i embelliment del patrimoni cultural i artístic, de la que en té cura especial Mn. Josep Maria Mauri, com a Delegat diocesà del Patrimoni cultural i artístic. A més de les millores ja visibles en el Seminari diocesà i de la Casa Missió han començat a bon ritme les obres del nou Arxiu Capitular i diocesà que faran més fàcil la cura, la investigació i la catalogació del ric patrimoni cultural del nostre bisbat d’Urgell. Junt amb aquesta iniciativa tant important, cal fer esment de les nombroses restauracions que s’han fet enguany al llarg i ample del bisbat i que heu tingut el goig d’inaugurar: Les esglésies i temples parroquials d’Agramunt, Llívia, All, Cabdella, les del municipi de Fontanals de Cerdanya, el campanar d’Isavarre, l’església de Tuixén i la Bordeta de Vilamós; i els retaules de Sant Pere de Montardit de Baix, el de Sant Iscle i Santa Victòria a Polig del Rialb, la imatge de la Mare de Déu i el retaule de Sant Martí de Tuixén, el retaule de Santa Maria d’Enviny, entre altres…

– Un capítol significatiu de la vostra missió episcopal és la presència activa i la col•laboració en diferents tasques i missions eclesials: Representant a la Conferència episcopal vareu anar un any més a Terra Santa a proclamat un missatge de pau i d’esperança; heu donat exercicis espirituals als monjos de Poblet i al clergat de Logroño, heu dictat conferències sobre temes tan diversos i actuals com els que amaguen aquests títols: “MCS de l’Església ¿una relació impossible?”, amb la periodista Sílvia Cóppulo; “l’equip de pastoral i educador en les escoles cristianes”; “Vetlleu i pregueu”, un dia de pregària pels laics del bisbat; “la missió de l’Hospital catòlic”; “l’ars celebrandi”, explicat al presbiteri de Sant Feliu; sense fer esment dels llibres prologats i dels discursos inaugurant les Jornades de Teologia, la Càtedra de Pensament cristià i les assemblees de Càritas i de Mans unides. Tot això emmarcat en la paraula setmanal que ens oferiu al Full dominical i en el missatge mensual a “Església d’Urgell”. Avui, en aquesta vetlla de Nadal, en recordar aquest retall de la vida diocesana i agrair a Déu el do del vostre ministeri episcopal entre nosaltres i del testimoni de la vostra vida, demanem al Diví Infant que us ompli de benediccions i que us atorgui el do de la Pau.

Estimat Sr. Bisbe, en nom de tots els qui ens teniu al vostre costat, us desitgem un Bon i Sant Nadal!

 img_7730img_7733img_7735

Compartir