Any de la Fe: 20 anys del Catecisme (3)

L’Any de la Fe ja fa unes setmanes que ha començat, i aquest diumenge el Papa Benet XVI clou la XIIIª. Assemblea general del Sínode de bisbes, una expressió ben significativa de la col•legialitat episcopal, que a Roma ha reflexionat sobre “La Nova Evangelització per a la transmissió de la fe cristiana“.

Aquest Any de la fe ens ha d’ajudar a aprofundir en la nostra adhesió a la fe catòlica, a estimar més el nostre baptisme i el do de l’Esperit Sant que el segella, per testimoniar amb nou ardor la nostra fe. El Papa Benet XVI vol que “susciti en tot creient l’aspiració a confessar la fe amb plenitud i renovada convicció, amb confiança i esperança… per redescobrir els continguts de la fe professada, celebrada, viscuda i pregada, i per a reflexionar sobre el mateix acte de fe amb què es creu… ja que hi ha una unitat profunda entre l’acte amb què es creu i els continguts als quals prestem el nostre assentiment” (Porta Fidei, 5 i 10).

És un temps per a commemorar els 50 anys de l’inici del Concili ecumènic Vaticà II (1962-1965), tot mirant endavant per respondre als desafiaments nous que troba avui l’Església, i alhora també és un temps per a agrair i conèixer millor el Catecisme de l’Església Catòlica (1992), quan es compleixen els 20 anys de la seva promulgació pel beat Joan Pau II, “amb la intenció de guiar tots els fidels vers la força i la bellesa de la fe” (PF 4).

Després del Concili Vaticà II, calia saber amb millor claredat què ensenyava l’Església, per no perdre’s en un relativisme de doctrines i interpretacions subjectives o interessades. El Catecisme, que és el Catecisme del Concili, és la formulació essencial i completa del contingut de la fe per als homes i dones del nostre temps, que ajuda a saber què creu l’Església Catòlica. Hem de poder expressar què creiem, de quina manera celebrem els misteris cristians, de quina manera tenim la vida en Crist i de quina manera hem de pregar. I aquestes són les quatre grans parts del Catecisme: la professió de la fe; la celebració del misteri cristià; la vida en el Crist; i la pregària cristiana.

El Catecisme és “com un miracle”, ha dit Benet XVI (a la seva Introducció al YouCat), és un gran llibre, un signe d’unitat en la diversitat, que necessita “traduccions” als diversos mons culturals, i en concret al llenguatge dels joves, així com abreviacions per fer-lo més assequible. I és així que també tenim el “Compendi” del Catecisme, el llibre sobre “L’essencial per a la vida del cristià” i, encara, el “YouCat” per a joves i no tan joves, en una bona versió compendiada, més redaccional i suggerent. És per tot això que estem convidats, en aquest Any de la fe, a estudiar el Catecisme amb passió i perseverança, a sacrificar el que calgui per ell, i aprendre a dialogar sobre la nostra fe entre nosaltres mateixos, els catòlics. Ens hi pot ajudar, també, el document dels Bisbes de Catalunya “Creure en l’Evangeli i anunciar-lo amb nou ardor” de l’any 2007. Que tot ajudi a la renovació de la fe en el Poble de Déu i a un nou impuls en la seva transmissió a les generacions més joves.

Compartir