Inauguració de les obres de restauració de Santa Maria d’Arties

_dsf1143Divendres dia 28 de setembre, l’Arquebisbe d’Urgell va beneir i inaugurar les obres de restauració de l’església parroquial de Sta. Maria d’Arties (Vall d’Aran). L’acompanyaven Mn. Josep M. Mauri Vicari general, l’Arxiprest de la Vall, Mn. Pere Balagué, i el Secretari del bisbat Mn. David Codina, així com Mn. Jusèp Amiell. Hi van assistir el Magnf. Sr. Síndic d’Aran Carlos Barrera, l’Il·lm. Sr. Alcalde de Naut Aran Sr. César Ruiz-Canela i l’Il·lm. Sr. Director general de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya Sr. Joan Pluma, l’Excm. Sr. Francés Boya, senador, i altres Consellers i autoritats, el Delegat de La Caixa que hi ha col·laborat amb el programa “Romànic obert”, Sr. Jordi Nisarre, així com un bon grup de fidels de la Vall d’Aran.

El 1990, múltiples patologies estructurals amenaçaven greument l’estabilitat de l’església de Santa Maria d’Arties. Des de 1993, quan s’encomanà el projecte de consolidació fins avui, s’hi han portat a terme nombroses actuacions que a més de garantir l’estabilitat del monument, han permès la recuperació de la capçalera romànica, el descobriment d’unes esplèndides i sorprenents pintures renaixentistes així com posar de manifest el recinte del castell de la vila.

Abans de la inauguració i a la seu del Conselh Generau d’Aran, va tenir lloc un breu acte d’agraïment a la Fundació Endesa per la seva ajuda en la renovació i posada al dia de la il·luminació exterior de 15 esglésies de la Vall d’Aran, presidit pel Magnf. Sr. Síndic i que va comptar amb la presència de l’Arquebisbe Vives i de la Sra. Paloma de Miguel en representació de la Fundació i el Sr. Josep M. Rovira, per part d’Endesa. Posteriorment van poder visitar diverses de les esglésies que han restaurat la seva il·luminació, com Vielha, Escunhau, Aubert i Arties.

A Arties van tenbir lloc els parlaments de les autoritats i posteriorment la celebració de l’Eucaristia, dins la qual l’Arquebisbe ha demanat saber contemplar la realitats amb ulls admirats, per copsar-hi la presència de Déu, i estimar i valorar les obres del patrimoni artístic i religiós que l’Església posa al servei de la fe, i de la recerca de la bellesa.

A la tarda i dins el marc de les Jornades Europees de Patrimoni, va tenir lloc a l’església de Sta. Maria d’Arties un acte de difusió cultural i explicació de les actuacions realitzades a Arties, per part dels tècnics que han col·laborat en la restauració, i que sota el lema “Santa Maria d’Arties: dera roeina ar esplendor (1993-2012)” donava a conèixer, les actuacions fetes i les que calia anar fent per al bon manteniment d’aquest monument tan important de la Vall d’Aran. Al final de l’acte tingué lloc una audició en directe del “Cant de la Sibil.la”, cantada per ja que algunes estrofes d’aquest cant que anuncia la vinguda del Rei de l’univers a jutjar vius i morts,l apareixen al Judici Final pintat en la volta de l’església de Sta. Maria d’Arties.

_dsf1364


Compartir