Festa dels Sts. Cosme i Damià a la vila de Rialp del Pallars

img_0124

El dia 26 de setembre la vila de Rialp va celebrar la seva festa patronal en honor dels sants metges màrtirs Cosme i Damià. El temple parroquial s’omplí de fidels que amb gran devoció van voler participar de l’Eucaristia que fou presidida per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives. Concelebraren amb ell, Mn. Josep M. Mauri, Vicari General, Mn. Henry Vargas, recentment nomenat nou Rector de la Parròquia de la M. de Déu de Valldeflors de Rialp, Mn. Pau Bellido, nou Rector de Sort, Mn. Lluís Miquel Sánchez, Mn. Joan Dies i Mn. David Codina. Hi assistiren l’Excm. Sr. President de la Diputació de Lleida, Sr. Joan Reñé, l’Il·lm. Sr. Alcalde de la Vila de Rialp, Sr. Gerard Sabarich, la Presidenta de l’Associació cultural de St. Cosme i St. Damià de Rialp, i altres regidors de la Vila i personalitats.

A la seva homilia el Sr. Arquebisbe glossà la figura dels Sants Màrtirs Cosme i Damià, germans bessons que havien nascut a Aràbia on havien estudiat ciències i medicina i les exercien gratuïtament. Per a Mons. Vives els Sants Màrtirs Cosme i Damià són un  exemple per a tot el poble de lliurament generós i gratuït a les necessitats de tota persona humana, especialment, envers els més febles i necessitats. També exhortà els fidels a viure amb intensitat l’Any de la Fe que tota l’Església Catòlica es disposa a iniciar el proper dia 11 d’octubre i que els fidels cristians coneguin i estimin la seva fe catòlica, i la testimoniïn amb joia i convicció.  Finalment, animà als fidels a ser constructors de pau, fraternitat i solidaritat entre els pobles i religions sense renunciar mai a la pròpia identitat i idiosincràsia personal i com a poble. En acabar la celebració de l’Eucaristia es dugué a terme l’acte d’inauguració de la restauració de la Capella dels Sants Màrtirs Cosme i Damià per part de les autoritats presents a l’Eucaristia i que han contribuït amb el seu esforç a l’èxit de la restauració de la Capella dels Sants Màrtirs: el Bisbat d’Urgell, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Rialp, l’Associació cultural de St. Cosme i St. Damià de Rialp i, ben especialment, la col·laboració anònima de tants i tant vilatans de Rialp.

En el seu parlament el Sr. Arquebisbe d’Urgell es felicità per la restauració de la Capella dels Sants Màrtirs i exhortà tota la comunitat cristiana de Rialp a no renunciar mai als seus orígens humils i senzills però al mateix temps ferms i generosos, i recordà la importància d’estimar i valorar les pròpies arrels cristianes, històriques i culturals. En acabar els parlaments es van cantar els goigs en honor dels Sants Màrtirs i es veneraren les seves relíquies. Tot seguit els fidels es traslladaren a la Capella dels Sants Màrtirs on el Sr. Arquebisbe d’Urgell beneí les obres de restauració de la Capella i tot el poble pogué visitar aquest lloc tan estimat per la Vila de Rialp.

img_0090img_0093img_0095img_0098img_0114img_0119img_0144

Compartir