Recepció al Cos Diplomàtic acreditat al Principat d’Andorra

dsc_0166

L’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, al capvespre el dia 21 de setembre al Palau Episcopal una recepció al Cos diplomàtic acreditat davant el Principat d’Andorra, a la qual hi han assistit una trentena d’Ambaixadors, a més de les delegacions diplomàtiques dels Ambaixadors residents a Andorra, encapçalats tots ells pel Nunci de Sa Santedat davant Andorra i Espanya i Degà del Cos Diplomàtic acreditat a Andorra, Excm. i Rvdm. Mons. Renzo Fratini.

dsc_0141dsc_0153dsc_0149dsc_0169dsc_0175

A la recepció hi eren presents els representants de les principals institucions i dels poders constitucionals del Principat, entre els quals la Subsíndica General, M. I. Sra. Mònica Bonell; el Ministre d’Exteriors del Govern d’Andorra, M. I. Sr. Gilbert Saboya; el Director del Gabinet de la Representació del Copríncep francès, Sr. Pascal Escande; a més del Representant Personal del Copríncep i Vicari general, M. I. Mn. Josep Maria Mauri i una representació de la Cúria diocesana encapçalada pels Vicaris general i episcopal, així com diverses personalitats dels àmbits polític i econòmic del Principat.

El primer a intervenir has estat Mons. Fratini, qui s’ha referit a la història del Principat com a exemple de convivència pacífica al llarg dels segles per argumentar com és a les arrels de la pròpia cultura on rau la força per renovar dia a dia el compromís en la construcció del bé comú. El Nunci de Sa Santedat ha fet una crida a refermar, especialment en moments difícils com els actuals, les bases espirituals i ètiques sobre les quals s’ha de fonamentar tota societat moderna, i s’ha referit al discurs de Benet XVI al cos diplomàtic acreditat al Vaticà, el gener passat, per recordar la necessitat de fomentar polítiques que enforteixin el diàleg i la cohesió social.

Mons. Vives ha agraït al Sr. Nunci les seves paraules i s’ha adreçat al Cos diplomàtic en català, castellà, francès i anglès per agrair-los també la seva presència així com “l’acollida i la voluntat de col·laboració que el Principat d’Andorra ha trobat en la comunitat internacional i molt especialment en els seus dos Estats veïns i en la Santa Seu”.

El seu discurs íntegre el podeu llegir a continuació.

Discurs de S. E. el Copríncep Episcopal

en la recepció al Cos Diplomàtic

21 de setembre de 2012

Excm. i Rvdm. Sr. Nunci de Sa Santedat el Papa Benet XVI davant el nostre Principat i Degà del Cos Diplomàtic acreditat a Andorra,

Excel·lentíssims Senyores i Senyors Ambaixadors,

Molt Il·lustre Sr. Cap de Govern, M. I. Sra. Subsíndica General, M. I. Sr. Ministre d’Afers Exteriors,

Molt Il·lustres  Representant i delegat de la M.I. Representant de SS. EE. els Coprínceps,

Molt Il·lustres autoritats representants dels poders constitucionals d’Andorra,

Molt Il·lustres Presidents dels Grups Parlamentaris i Membres de la Comissió legislativa de política exterior.

Il·lms. Srs. Vicaris general i episcopal,

Senyores i senyors,

Agraeixo vivament a S.E. Mons. Renzo Fratini, Nunci de Sa Santedat el Papa Benet XVI i Degà del Cos Diplomàtic, les paraules que acaba d’adreçar-nos per saludar i formular els millors vots adreçats al Poble Andorrà i a totes les seves Autoritats en nom dels Excms. Srs. Ambaixadors acreditats davant el Principat d’Andorra, i sobretot l’expressió de l’esperit de col·laboració estreta i solidària que anima les relacions amb els Estats, representats per les Vostres Excel·lències.

Vull agrair-los també a cadascun de Vostès que hagin acceptat la invitació a aquest acte que dóna l’oportunitat alternativament a cadascun dels Coprínceps d’Andorra de trobar-se amb el conjunt del Cos Diplomàtic acreditat davant del Principat, conformement amb el que preveu la Constitució del Principat d’Andorra.

Es para mi un gran placer y un alto honor saludar y dar la bienvenida a los miembros del Cuerpo Diplomático acreditado ante el Principado de Andorra y poder agradecer a Sus Excelencias, personalmente, el haber correspondido a mi invitación.

J’adresse ma très respectueuse et chaleureuse salutation de bienvenue à Vos Excellences, dignes membres du Corps Diplomatique acrédité devant la Principauté d’Andorre. Je remercie chacun d’entre vous d’avoir répondu à mon invitation et je suis sur que ces sentiments sont partagés par Son Excellence Mr. François Hollande, le Co-Prince d’Andorre et President de la République Française que vient d’être élu. Nous le souhaitons toute sorte de succès dans ses travaux.

Dear Excellencies, It is really a great pleasure to welcome all of Your Excellencies, Members of the Diplomatic representations accredited to the Principality of Andorra.

I would like to thank you personally for having accepted my invitation and I know that these feelings are fully shared by His Excellency the Co-prince of Andorra and President of France, Mr. François Hollande, who has been recently elected.

Estic convençut que aquests sentiments d’amistat i respecte són compartits plenament pel Copríncep d’Andorra i President francès, S.E. François Hollande que acaba de ser elegit. Des d’aquí li transmeto la meva cordial salutació.

Senyores i Senyors Ambaixadors,

La presència i l’acció del Principat d’Andorra en l’àmbit internacional s’ha incrementat exponencialment en les darreres dècades i, consegüentment, ja són molts els àmbits en els quals es reflecteix.

Un primer exponent és el nombre considerable d’Estats que mantenen relacions diplomàtiques amb Andorra, entre els quals es troben els que Vostres Excel·lències representeu, avui i aquí. El Principat d’Andorra reconeix i agraeix l’acollida i la voluntat de col·laboració que ha trobat en la comunitat internacional i molt particularment en els seus dos Estats veïns i en la Santa Seu.

També són nombroses les organitzacions internacionals de les quals Andorra forma part com a membre de ple dret, tant d’àmbit mundial com d’àmbit regional, particularment l’europeu, que constitueix el context natural i immediat del nostre País.

Les relacions internacionals tenen un exponent capdal en l’àmbit intern mitjançant els tractats, ja sigui aquells als quals Andorra s’ha adherit, ja sigui els que Andorra ha negociat i ha adoptat definitivament, d’acord amb la Constitució del Principat. El seu elenc és ja llarg i comprèn matèries molt diverses, algunes d’elles transcendentals i sensibles en la cultura democràtica del nostre entorn: els drets humans i la seva protecció, inclosa l’atorgada pels òrgans internacionals de justícia; la protecció dels infants; la lluita contra el terrorisme; la discriminació racial; la prevenció de la tortura i dels tractaments inhumans i degradants; la persecució del narcotràfic; la promoció de l’ecologia…. per citar-ne només alguns exemples.

Els tractats ara vigents a Andorra constitueixen un cos normatiu, que “incorpora en el seu ordenament els principis de Dret internacional públic universalment reconeguts” (art. 3.3 de la Constitució) homologant el Principat als estàndars democràtics de manera efectiva, perquè els tractats adoptats definitivament “s’integren en el seu ordenament jurídic”, fins al punt de no poder ser “modificats o derogats per les lleis”, segons estableix la Constitució del Principat (art. 3.4).

Tenint present les dimensions geopolítiques, econòmiques, de població i altres pròpies d’un petit Estat, el Principat d’Andorra es veu empesa a ser cauta i prudent enfront de les peticions d’assumir obligacions internacionals perquè el principi de la seva igualtat sobirana resulta fàcilment vulnerable enfront dels grans Estats i de les estructures supranacionals en les quals aquests darrers avui es troben emmarcats. En els darrers anys Andorra ha donat prova de la seva voluntat de no defugir compromisos i obligacions de cooperació econòmica i fiscal, mitjançant un gran nombre de tractats bilaterals. És equitatiu i comprensible que Andorra desitgi veure’s corresposta amb l’establiment paral·lel d’un marc de relacions equilibrades i compensades en aquest mateix àmbit.

Senyores i Senyors Ambaixadors,

La desocupació, la pobresa, la corrupció, les diferents addiccions, l’explotació, el tràfic de tot tipus i el terrorisme comporten, a més del sofriment inacceptable dels que són les seves víctimes, un deteriorament del potencial humà. Així mateix, la lògica econòmica i financera vol imposar sense parar el seu jou i fer que prevalgui el tenir sobre l’ésser (…) Només una solidaritat efectiva constitueix l’antídot a tota aquesta cultura deshumanitzadora. I per tant hem de contribuir a la construcció d’una humanitat més justa i fraterna, des de l’harmonia del viure junts.

Fa pocs dies, al Palau presidencial de Beirut, i durant el seu històric i valent viatge al Líban, el Sant Pare Benet XVI ens acaba d’adreçar a diplomàtics i membres del món de la cultura unes paraules coratjoses:  “Cal solidaritat per rebutjar el que impedeix el respecte de tot ésser humà, solidaritat per donar suport a les polítiques i les iniciatives que actuen per unir els pobles de manera honesta i justa. És grat veure els gestos de col·laboració i veritable diàleg que construeixen una nova manera de viure junts. Una millor qualitat de vida i de desenvolupament integral només és possible compartint les riqueses i les competències, respectant la identitat de cadascú. (…) Avui, les diferències culturals, socials, religioses, han de portar a viure un tipus nou de fraternitat, on el que uneix és justament el comú sentit de la grandesa de tota persona, i el do que representa per a ella mateixa, per als altres i per a la humanitat. En això hi ha el camí de la pau. En això resideix el compromís que se’ns demana. Aquí està l’orientació que ha de presidir les opcions polítiques i econòmiques, en qualsevol nivell i a escala mundial” (Discurs al Palau Presidencial de Baabda, 15.09.2012)

Dear Excellencies, I ask you a greater commitment of all our nations to this solidarity, mutual respect, culture of living together and tireless pursuit of peace and dialogue.

I thank you once again for this opportunity to address the wishes of peace and brotherhood to this distinguished audience. Let me assure your Excellencies and the Authorities and People of your beloved Nations of my continued prayers and best thoughts for You and for the fruitful work of diplomacy. Thank you, and God bless you all!

May God grant to our countries and to all the world, the gift of peaceful hearts, the silencing of weapons and the cessation of all violence, and grant to all mankind a future full of wellness, harmony and peace. Thank you for the friendship we can share”!

Que Déu beneeixi les nostres nacions i atorgui a tota la humanitat un futur ple de benestar, de concòrdia i de pau.

Moltes gràcies!

+Joan-Enric Vives,

Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra

La Seu d’Urgell, 21.09.2012

Compartir