Visita Pastoral a Sant Julià de Lòria (5): Comú i equipaments Comunals

El dia 31 d’octubre va continuar la Visita Pastoral que l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, està realitzant a la Parròquia de Sant Julià de Lòria (Principat d’Andorra). Aquell dia va tenir lloc la Recepció oficial del Copríncep a l’edifici tradicional de Casa Comuna, on Mons. Vives fou rebut pel Cònsol Major de la Parròquia, Hble. Sr. Josep Miquel Vila i Bastida, amb els Consellers del Comú, i altres autoritats de Sant Julià com el Ministre d’Economia del Govern d’Andorra, M.I. Sr. Gilbert Saboya; el Ministre de Salut, M.I. Sr. Carles Álvarez Marfany; el President del Grup Liberals d’Andorra M.I. Sr. Josep Pintat i altres Consellers, així com pel Rector de la Parròquia, Mn. Josep Chisvert i l’Arxiprest de les Valls d’Andorra, Mn. Ramon Sàrries.

Tot seguit, va tenir lloc una Sessió extraordinària del Comú, on el Cònsol Major de la Parròquia va adreçar unes paraules de benvinguda al Copríncep episcopal mostrant-li la seva satisfacció per la seva Visita i per poder-lo acollir com a Copríncep d’Andorra tot fent referència a les fotografies oficials del Copríncep episcopal i del Copríncep francès que presideixen habitualment les sessions del Comú, i li va descriure breument la situació de la Parròquia laurediana a diversos nivells: polític, econòmic, social, etc.

A continuació el Copríncep episcopal respongué a la benvinguda, destacant la recent visita que Mons. Vives havia realitzat al Copríncep francès, S.E. Emmanuel Macron, al Palau de l’Elisi, a invitació d’ell mateix i on ambdós Coprínceps van poder parlar i interessar-se pel Principat d’Andorra. El Copríncep episcopal subratllà com els Coprínceps volen acompanyar el País i sobretot també els Comuns, i féu esment al fet que l’any 2018 es commemoraran els 25 anys de la Constitució del Principat d‘Andorra. Mons. Vives destacà la proximitat que les Autoritats andorranes poden tenir amb els seus ciutadans, una proximitat que es fa especialment palesa en el cas dels Comuns i els Quarts, institucions reconegudes i valorades a la Constitució. També posà en relleu com en la jornada d’ahir havia pogut rebre al Palau episcopal de La Seu d’Urgell els membres del Consell Superior de la Justícia i el valor d’aquesta Institució dedicada al bon funcionament i imparcialitat de la justícia. Finalment el Copríncep volgué tenir unes paraules d’agraïment pel Rector de la Parròquia, Mn. Josep Chisvert, i per la col·laboració que des del Comú de Sant Julià de Lòria s’ha ofert tradicionalment en diverses iniciatives pastorals promogudes des del Bisbat d’Urgell com la Càtedra de Pensament Cristià, el Canòlich Music o altres. I valorà que el Govern i els Comuns han de cooperar pel bé de tots els ciutadans.

El Comú regalà al Copríncep una ploma commemorativa de la seva visita i després de signar en el Llibre d’Honor, tots els membres es feren unes fotografia a les escales de Casa Comuna.

A continuació el Cònsol Major acompanyà el Copríncep episcopal a visitar les noves instal·lacions i equipaments comunals de la Parròquia. La visita s’inicià amb les instal·lacions de l’Escola Bressol l’Espill on Mons. Vives fou rebut pel Director Sr. Sergi Salvadó i junts visitaren els infants de l’escola. Actualment 58 infants gaudeixen dels serveis que ofereix l’Escola bressol que es distribueixen en 620 metres quadrats repartits en 3 plantes i amb 14 educadors que hi treballen.

Posteriorment les Autoritats van dirigir-se a la Llar de Lòria, espai lúdic i de trobada de la Parròquia de Sant Julià adreçat a totes les persones majors de 65 anys. Allà el Copríncep visità el Centre d’Atenció Primària on l’esperava el Director General del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, Sr. Josep Maria Piqué, qui el guià per la seva visita a les instal·lacions del centre.

Tot seguit a la sala d’actes de la Llar de Lòria la Coral de la Gent Gran de la Parròquia va oferir a les Autoritats un petit concert que fou precedit per unes paraules d’ànim i encoratjament per part del Copríncep episcopal que volgué, en nom de tots els andorrans i de les autoritats, agrair el treball i la feina que la gent gran ha realitzat al llarg de la seva vida per fer créixer el País i els exhortà a viure amb pau i sense remordiments, gaudint de la vellesa d’una forma activa. Mons. Vives els convidà oficialment a visitar més endavant el Palau episcopal del Copríncep com a mostra d’agraïment i de reconeixement.

Després del concert ofert per la Coral, les Autoritats es van desplaçar fins al Camí dels Drets Humans, Camí saludable, recentment inaugurat que combina elements d’interès paisatgístic natural, ambiental i cultural, al llarg d’un recorregut obert i continu de 26,4 km. És una ruta interparroquial que permet travessar Andorra de sud a nord des del pont de Fontaneda, a Sant Julià de Lòria, fins al punt d’informació del Parc Natural de la Vall de Sorteny, a Ordino. El camí té com a objectiu, a part de promoure un estil de vida saludable, la divulgació de la Declaració Universal dels Drets Humans que les Nacions Unides va promulgar en l’Assemblea General del 10 de desembre de 1948. Els 30 drets que inclou la Carta estan presents al llarg de la ruta, coincidint amb els 30 punts quilomètrics del recorregut.

A continuació el Copríncep, acompanyat del Cònsol Major i altres autoritats, va visitar i va saludar tots els funcionaris i treballadors del Comú de la Parròquia i interessar-se per les seves problemàtiques i vicissituds i va beneir una nova imatge de la Mare de Déu de Canòlich que presideix la sala de Juntes del Comú.

Tot seguit les Autoritats es desplaçaren fins les instal·lacions de Naturlàndia, part temàtic amb multiactivitats situat a la muntanya de la Rabassa. Allà el Copríncep episcopal pogué saludar el pilot de trial Toni Bou i Mena, pilot de trial que ha assolit 22 títols de campió del món de trial i que compta amb un espai per a entrenar a Naturlandia i amb qui el Copríncep episcopal pogué intercanviar unes paraules agraint-li la seva dedicació a l’esport i els valors de sacrifici, treball i humilitat que l’han convertit en un bon ambaixador del Principat d’Andorra arreu del món.

Un dinar de germanor als espais del parc Naturlàndia amb tots els Conselles de Comú i altres Autoritats clogué la jornada.

Compartir