Visita a Escoles del Patriarcat Llatí i grup intercultural de joves

El dilluns dia 15 de gener va continuar la visita de la Coordinadora de les Conferències episcopals per a l’Església a Terra Santa on hi participa Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra.

La jornada va iniciar-se amb la celebració de la Divina Litúrgia Melquita a la Catedral de l’Anunciació de la Verge, Catedral catòlica de ritus bizantí (greco-melquita) situada al barri cristià de la ciutat de Jerusalem. L’Església Catòlica Melquita o Església Grega-catòlica Melquita o Església Grega-melquita Catòlica és una de les Esglésies Catòliques Orientals. El seu cap és el Patriarca d’Antiquia i de tot l’Orient, d’Alexandria i de Jerusalem dels Melquites, amb seu a Damasc a Síria. El 2009 els melquites eren la segona comunitat catòlica oriental amb 1.300.000 fidels dels quals 700.000 a l’Orient Mitjà (Líban: 425.000, Síria: 170.000; Jordània: 30.000, Palestina: 54.000 i Egipte: 6500).

A continuació els Bisbes es van desplaçar fins a la població de Beit Jala, una ciutat palestina de la governació de Betlem, a Cisjordània, situada 10 kilòmetres al sud de Jerusalem, al costat occidental de la carretera cap a Hebron, uns 825 metres per sobre el nivell del mar. Allà el P. Iyad Twal, Director d’Educació del Patriarcat Llatí, que explicà als Bisbes el treball que es realitza en els centres educatius del Patriarcat per contribuir a la pau i la justícia a Terra Santa. El Patriarcat llatí de Jerusalem inclou la presència dels catòlics llatins a Israel, Palestina, Jordània i Xipre. En l’actualitat compta amb 45 escoles catòliques en les que es formen alumnes sense distinció pel seu origen o religió sota el lema «Ut cognoscant Te». Aquestes escoles (13 a Palestina, 6 a Israel i 25 a Jordània) atenen 19.000 alumnes que són atesos per 1.700 educadors. L’objectiu d’aquest ensenyament, a més a més de l’acadèmic, és transformar als alumnes perquè siguin persones d’esperança i justícia. 

Tot seguit els Bisbes, en grups, es van desplaçar a visitar diverses escoles del Patriarcat llatí a les poblacions de Beit Jala, Beit Sahour i Betlem. Allà van poder conèixer de primer mà el treball que des del Patriarcat es porta a terme per educar els infants i joves, especialment els qui viuen en situacions de gran vulnerabilitat: abandonats, sense família o amb limitacions funcionals. L’Arquebisbe d’Urgell va poder visitar a Betlem la institució «l’Arche Ma’an lil-Hayat» que significa «Junts per la Vida» en llengua Àrab. Fundada l’any 2009 com un projecte de la Federació Internacional de les «Comunitats de l’Arca». Aquesta comunitat treballa especialment per les persones amb discapacitat provinents dels camps de refugiats i de diversos pobles de l’àrea de Betlem.

A continuació els Bisbes van dinar al Seminari de Beit Jala del Patriarcat Llatí de Jerusalem i van poder compartir una estona amb els formadors i seminaristes interessant-se per les seves problemàtiques i situació. 

La jornada va cloure amb la visita que els Bisbes de la Coordinadora van realitzar a la Universitat Hebrea de Jerusalem on es van reunir amb els joves universitaris que formen part pel Centre pels estudis sobre multi culturalisme i diversitat en el grup anomenat “Madrasa”. Aquest grup està format per joves universitaris cristians, jueus i musulmans que es reuneixen setmanalment per treballar i estudiar junts diverses temàtiques i fomentar així la coneixença mútua, el diàleg i la fraternitat.

Compartir